Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Vlees nauwelijks te vervangen

19-12-2016

Het woord ‘vleesvervanger’ is misleidend. Volgens de Volkskrant heeft de Consumentenbond onlangs gerapporteerd, dat vrijwel alle vleesvervangers voedingsstoffen (en smaak) tekort komen en dus niet aan echt vlees kunnen tippen.

Kaasschnitzels bevatten geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. Vitamine B12 zit in alle producten heel weinig. Dragen kant-en-klare vegetarische producten wel bij aan een gezond voedingspatroon, zo vraag de Volkskrant zich af?

Hoogleraar voedseltechnologie Van Boekel van de Wageningen Universiteit bevestigt, dat vleesvervangers weinig of soms zelfs geen ijzer en B-vitaminen bevatten. Bovendien worden die stoffen vanuit plantaardige producten minder goed door het lichaam opgenomen dan uit dierlijke producten zoals vlees.

Bovendien hebben vleesvervangers volgens Van Boekel weinig smaak. Dat lost de vega-industrie op door er nogal véél zout aan toe te voegen. Gemiddeld zo’n 2 gram zout per 100 gram. Met één broccoliburgertje heb je een derde van de maximale dagelijkse hoeveelheid zout al binnen.

De hoogleraar wijst erop, dat vleesvervangers industriële, bewerkte producten zijn. Soja, tarwe, lupine of schimmels zijn de grondstoffen, met een sausje van hydrocolloïden. Dat zijn polymeren, die zorgen dat de boel bij elkaar blijft. Van Boekel: ‘Zo krijgt het product weliswaar een stevige bite, maar het is natuurlijk wel industrieel knutselvoedsel.’

Ongefermenteerde soja bevat volgens de wetenschapper ook fytinezuur, een stof die een complex vormt met metaalionen. Door die stof kan het menselijk lichaam mineralen als calcium, magnesium, ijzer en zink niet goed opnemen. En dan zitten er volgens Van Boekel in ongefermenteerde soja nog fyto-oestrogenen, dat zijn hormonen.
Sommige gezondheidswebsites beweren daarom dat tofu, tahoe en sommige vegaburgers, kunnen leiden tot onvruchtbaarheid, schildklierproblemen en een verhoogde kans op borst- en schildklierkanker. Is dat hysterisch? Zo vraagt de Volkskrant zich af.

Van Boekel: ‘Het wordt hysterisch als je denkt dat je daarom geen vleesvervangers zou kunnen eten’. ‘Als je elke dag sojaproducten op tafel zet, zouden die fyto-oestrogenen misschien wat effect kunnen hebben. Maar als je een gevarieerd eetpatroon hebt, hoef je nergens bang voor te zijn, aldus de voedselhoogleraar.’

Bron: Volkskrant

Terug naar overzicht

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}