Het woord ‘vleesvervanger’ is misleidend. Volgens de Volkskrant heeft de Consumentenbond onlangs gerapporteerd, dat vrijwel alle vleesvervangers voedingsstoffen (en smaak) tekort komen en dus niet aan echt vlees kunnen tippen.
Kaasschnitzels bevatten geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. Vitamine B12 zit in alle producten heel weinig. Dragen kant-en-klare vegetarische producten wel bij aan een gezond voedingspatroon, zo vraag de Volkskrant zich af?
Hoogleraar voedseltechnologie Van Boekel van de Wageningen Universiteit bevestigt, dat vleesvervangers weinig of soms zelfs geen ijzer en B-vitaminen bevatten. Bovendien worden die stoffen vanuit plantaardige producten minder goed door het lichaam opgenomen dan uit dierlijke producten zoals vlees.
Bovendien hebben vleesvervangers volgens Van Boekel weinig smaak. Dat lost de vega-industrie op door er nogal véél zout aan toe te voegen. Gemiddeld zo’n 2 gram zout per 100 gram. Met één broccoliburgertje heb je een derde van de maximale dagelijkse hoeveelheid zout al binnen.
De hoogleraar wijst erop, dat vleesvervangers industriële, bewerkte producten zijn. Soja, tarwe, lupine of schimmels zijn de grondstoffen, met een sausje van hydrocolloïden. Dat zijn polymeren, die zorgen dat de boel bij elkaar blijft. Van Boekel: ‘Zo krijgt het product weliswaar een stevige bite, maar het is natuurlijk wel industrieel knutselvoedsel.’
Ongefermenteerde soja bevat volgens de wetenschapper ook fytinezuur, een stof die een complex vormt met metaalionen. Door die stof kan het menselijk lichaam mineralen als calcium, magnesium, ijzer en zink niet goed opnemen. En dan zitten er volgens Van Boekel in ongefermenteerde soja nog fyto-oestrogenen, dat zijn hormonen.
Sommige gezondheidswebsites beweren daarom dat tofu, tahoe en sommige vegaburgers, kunnen leiden tot onvruchtbaarheid, schildklierproblemen en een verhoogde kans op borst- en schildklierkanker. Is dat hysterisch? Zo vraagt de Volkskrant zich af.
Van Boekel: ‘Het wordt hysterisch als je denkt dat je daarom geen vleesvervangers zou kunnen eten’. ‘Als je elke dag sojaproducten op tafel zet, zouden die fyto-oestrogenen misschien wat effect kunnen hebben. Maar als je een gevarieerd eetpatroon hebt, hoef je nergens bang voor te zijn, aldus de voedselhoogleraar.’
Bron: Volkskrant