Vlees minderen om gezondheidsredenen is niet noodzakelijk. Dat staat in een nieuwe richtlijn in het medisch wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.
Het is gebaseerd op een omvangrijke analyse door een internationaal panel van wetenschappers, die bestaande studies onder de loep hebben genomen. Hun bevindingen zijn feitelijk een nieuwe interpretatie van data van zo’n 14 miljoen consumenten, verdeeld over schillende landen. Deze data rechtvaardigen volgens de onderzoekers feitelijk niet de conclusie, dat vlees ongezond zou zijn. In die zien vinden de wetenschappers, dat er geen medische reden is om bij een ‘normaal’ eet- en leefpatroon vlees te moeten minderen.
Vragenlijsten
Het eten van vlees wordt op basis van vooral veel empirische onderzoeken (enquêtes, vragenlijsten e.a.) in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten.
De nieuwe aanbeveling gaat in tegen bestaande adviezen, inclusief de aanbeveling van de Nederlandse Richtlijnen Gezonde Voeding die (op basis daarvan nog) uitgaan van een verband tussen de consumptie van rood vlees en bewerkt vlees en diverse welvaartsziekten.
Het mogelijk baanbrekende advies is in de internationale pers breed opgepakt, zie:
Reuters
Bloomberg
TIME Magazine
Newsweek
Rawstory:
Vlees.nl
Vlees.nl had deze invalshoek (m.n. de kritiek op het empirisme) eerder al verwerkt in de nodige documentatie over het thema:
zie onder pagina’s over ‘Vlees & Gezondheid‘
en zie verder ons thema over ‘Bewerkt Vlees‘
en de pagina’s over ‘Vlees en Kanker‘