Vlees is al vele eeuwen dé centrale component in de voedselvoorziening van de mensheid. Toch zijn er voedselautoriteiten, die (ten onrechte) het verhaal de wereld in blijven helpen dat vlees vooral een basis zou zijn voor gezondheidsproblemen en dat vlees er voedingstechnisch verder niet veel meer toe zou doen.
Dat schrijft de Vlaamse hoogleraar Leroy. In een recente rapportage hekelt hij het gegeven dat voedselautoriteiten banden onderhouden met dierenrechten-activisten of met het ideologisch vegetarisme, zoals dat verspreid wordt door bijvoorbeeld de Zevende Dag Adventisten. Hun ‘voedingsverhalen’ zijn vooral gebaseerd zijn op cherry-picking’ (kiezen wat je uitkomt) in tal van publicaties, zonder wetenschappelijke observaties en bewijzen.
De brutale claim, bijvoorbeeld in het omstreden EAT Lancet rapport, dat rood vlees ongezond zou zijn, is volgens Leroy ‘wildly unsupported’: het heeft geen brede, gedragen wetenschappelijke onderbouwing en consensus. Hij maakt bezwaar tegen pogingen van ideologische organisaties, die de wetenschap misbruiken, complexe vraagstukken simplificeren en (daarmee) de politiek beïnvloeden om de vleesconsumptie te doen verminderen.
Leroy waarschuwt dat als op grond van verkeerde interpretaties van wetenschappelijke informatie onjuiste voedingsadviezen worden gegeven, dat er dan sprake is van een ‘ethisch vraagstuk’. Zo ziet Leroy de opvattingen en adviezen van bijvoorbeeld EAT Lancet als een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid.
Vlees heeft een eeuwenlange (bewezen) betekenis in het dieet van de mens. De gedachte, zo concludeert Leroy, dat die hoogwaardige rol zomaar overgenomen zou kunnen worden door groenten, fruit en supplementen, is louter speculatief en zelfs onverantwoord als risico’s daarvan (ideologisch) worden genegeerd.
Lees hier het rapport
Vlees.nl
Zie voor algemene achtergrondinformatie ook ons thema vlees & gezondheid.