De Nederlander blijft volop geniet van vlees. Liefst 16% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder geeft aan elke dag vlees te eten bij de warme maaltijd, 45% eet gemiddeld zelfs vijf of zes dagen in de week vlees bij de maaltijd en 38% doet dit één tot vier dagen in de week. Zo blijkt uit een online peiling van Natuur & Milieu onder zo’n 1500 mensen.
Vooral jongeren (<30 jaar) (resp. 23% vs. 14%) en mannen (19% vs. 13%) zeggen vaker zeven dagen in de week vlees te eten bij de warme maaltijd. Twee derde (67%) slaat vlees, vis of vleeswaren hooguit een dag (of twee) per week over. Vleeswaren en vleessnacks (ontbijt, lunch of tussendoor) worden door bijna een kwart (24%) dagelijks genuttigd.
Volgens Natuur & Milieu zouden steeds meer mensen bewust vlees aan het minderen zijn met argumenten rond dierenwelzijn, het milieu, de gezondheid maar ook vanwege de financiële situatie van huishoudens. Vlees.nl herkent de maatschappelijke thema’s, maar stelt dat de percentages een stabiel beeld geven van de populariteit van vlees en de aandelen aan heavy users, medium users, light users en non-users. Het zou interessant zijn om de percentages uit de peiling te vergelijken met werkelijke afzetcijfers en het daadwerkelijke nuttigen van vlees in Nederland.
Volgens woordvoerder Van de Riet hebben peilingen over de vleesconsumptie in de regel last van sociaal gewenste antwoorden en van een onderschatting van veel consumenten van hun eigen vleesconsumptie. Zo worden samengestelde producten (kant-en-klaar) met vlees(waren) vaak niet gezien als het ‘eten van vlees’. Van de Riet vindt het wel apart, dat Natuur & Milieu consumenten, die toevallig een dagje kiezen voor een variatie op vlees, direct parkeert in de categorie ‘vegetarisch’. ‘Alsof je niet toevallig een keer zin kan hebben in een oosterse rijstschotel met veel wokgroente zonder zwaar maatschappelijk statement over vlees te maken’.
Opmerkelijk is volgens Van de Riet verder, dat producten die als ‘vleesvervanger’ in de markt worden gezet, niet worden gewaardeerd. Ze worden gezien als ‘niet lekker’ en ‘ongezond’. ‘Vlees vervangen is eigenlijk ook helemaal niet te doen, hou het liever op een goede waardering van vlees in een gezond en gevarieerd menu.’