Het eten van eiwitrijk voedsel zoals vlees is mogelijk gezonder dan gedacht. Volgens Britse wetenschappers (University of East Anglia, in Norwich) helpen eiwitten de bloeddruk verlagen en bloedvaten soepel houden, zo meldt de NOS.
Het positieve effect van eiwitten zou zelfs even groot zijn als dat van stoppen met roken of meer gaan bewegen, zeggen de onderzoekers. Vlees, maar ook zuivel, vis, peulvruchten, broccoli en spinazie bevatten veel eiwitten. Het was al bekend dat die plantaardige én dierlijke eiwitten goed zijn voor onder meer de spieropbouw, de aanmaak van huidcellen en het tegengaan van overgewicht. Het positieve effect op hart en bloedvaten is nieuw.
Ouder onderzoek is voorzichtiger. Zo citeert de NOS de website van het Voedingscentrum: ‘Eiwit heeft voor zover bekend geen duidelijk effect op het risico op hart- en vaatziekten.’ Dat effect lijkt er – in gunstige zin – dus toch te zijn, want een lage bloeddruk verkleint de kans op hartproblemen, zeggen de onderzoekers in Norwich.
De wetenschappers onderzochten gegevens van bijna 2000 vrouwen met een gezond gewicht. Ze richtten zich daarbij op zeven aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. De gezondheidseffecten bleken verrassend groot te zijn. De vrouwen die de meeste aminozuren binnenkregen, hadden duidelijk een lagere bloeddruk en soepelere bloedvaten.
Plantaardige eiwitten zijn vooral goed voor de bloeddruk. Dat effect is net zo groot als dat van minder zout eten, meer bewegen en minder alcohol drinken. Dierlijke eiwitten zijn vooral goed voor de bloedvaten, vergelijkbaar met het positieve effect van het stoppen met roken, blijkt uit de studie.
Bron: NOS
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in ons thema hart- en vaatziekten.