Onbewerkt rood vlees wordt vaak als boosdoener bestempeld als het gaat over gezonde voeding. Onterecht, zo blijkt volgens VILT.BE uit een omvangrijke analyse van Canadese wetenschappers waarop de Belgian Association of Meat Science de aandacht vestigt.
De onderzoekers achter de omvangrijke PURE-studie (Prospective Urban Rural Epidemiology) gingen aan de slag met de onderzoeksresultaten en stelden op grond van de bevindingen een ‘ideaal’ voedingspatroon samen. Dat bestaat uit een gezond evenwicht tussen groenten, fruit, noten, (onbewerkt) vlees, vis en zuivel.
Enkele conclusies uit de studie trekken volgens VILT meteen de aandacht. Zo heeft een dieet dat focust op minder vet en vlees, en meer koolhydraten funeste gevolgen voor de gezondheid. Een evenwichtig eet- en leefpatroon met onbewerkt rood vlees, vis, melkproducten, fruit, groenten, noten en peulvruchten leidt tot 25% minder risico op vroegtijdig overlijden ten opzichte van wie minder of geen dierlijke producten eet. Ook het risico op hart- en vaatziekten daalt drastisch.
PHRI (Population Health Research Institute) publiceert deze tussentijdse resultaten van de PURE-studie, een internationaal onderzoek waarbij de gezondheid en voeding van ruim 135.000 mensen tussen 35 en 70 jaar wereldwijd gedurende bijna tien jaar geanalyseerd worden. Zo blijkt dat dierlijke producten, zoals vlees (u weet wel waarom…), een (nogal) belangrijke rol spelen in een evenwichtig voedingspatroon.
Bron (en hele artikel): zie VILT.BE
Reactie & Aanvullingen Vlees.nl
Lees ook onze thema’s met achtergrondinformatie.
Bijvoorbeeld het uitgebreide dossier over ‘Bewerkt Vlees & Welvaartsziekten‘
Maar ook onze geactualiseerde rubriek ‘Vlees & Gezondheid‘