Consumenten moeten vlees altijd gekoeld vervoeren en bewaren en vervolgens bij de bereiding goed verhitten om ziekmakende bacteriën geen kans te geven. Dat stelt voedingsdeskundige Schutte van het Voedingscentrum naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Schutte zegt dat het rapport ernstige zaken laat zien, maar dat betekent niet, dat het eten van vlees onveilig zou zijn. En consumenten kunnen ook zelf aan productveiligheid bijdragen door verstandig met vlees om te gaan.
Volgens Schutte houden bacteriën van hoge temperaturen, vocht en voedsel. Dan kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Daarom luidt het advies om vlees (en andere verse waar) na aankoop in een koeltas te vervoeren en thuis direct in de koelkast te zetten op een temperatuur van hooguit 4 graden.
Verder adviseert het Voedingscentrum om de handen te wassen voor het bereiden en het nuttigen van de maaltijd en vlees afdoende te verhitten. ‘Daarnaast is het zaak om rauw vlees weg te houden bij andere ingrediënten uit de maaltijd en goed te letten op de houdbaarheidsdatum.
Bron: www.nu.nl
Vlees.nl
Vlees.nl stelt dat het bedrijfsleven in de eerste plaats verantwoordelijk is voor het produceren en aanbieden van vlees van gegarandeerde, onberispelijke kwaliteit. Daarbij is het van belang dat de NVWA als toezichthouder (‘voedselwaakhond’) bevestigt, dat de bedrijven het goed doen en dat vleesproducten veilig zijn. Uiteindelijk kan de consument zelf nog bijdragen aan het veilig en verantwoord omgaan met vlees door genoemde zorgvuldigheid in acht te nemen.