‘Het idee dat vet slecht zou zijn is de grootste misvatting die er rond voedsel bestaat en moet echt ter discussie kunnen worden gesteld.’ Dat stelt voedingsjournalist Huib Stam in een boek over de geschiedenis, de cultuur en de stand van de wetenschap over voeding.
Stam heeft drie jaar aan de publicatie gewerkt. Op grond van zijn research stelt hij dat het idee dat vet slecht zou zijn, het meest hardnekkige sprookje is over onze voeding: ‘Het zijn de koolhydraten, de snelle suikers, die de grootste bedreiging vormen voor onze gezondheid. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn van de voedingsvoorlichting.’
Stam zegt te begrijpen, dat voorlichtingsinstanties zich moeten baseren op richtlijnen van de Gezondheidsraad: ‘Maar die stammen uit 2006. Steeds meer wetenschappers in de wereld zijn overtuigd van de koolhydratenhypothese. Voorlichtingsorganisaties doen er niets mee, blijven oude lesjes herhalen en gaan er de discussie niet over aan. Gezondheidsbeleid en voedingswetenschap lijken sterk door politiek en beïnvloeding te worden bepaald’, zo stelt Stam.
Bron: www.nieuwsvoordietisten.nl
Reactie Vlees.nl:
Algemene achtergrondinformatie leest u in ons themadossier over vetten.
Uitganspunt in de communicatie van Vlees.nl is verder het bevorderen van een gevarieerd en gematigd eet- en leefpartoon met voldoende beweging, waar vlees vanwege de hoge voedingswaarde heel goed in past.