Vetten uit natuurlijke dierlijke én plantaardige bronnen kunnen niet veel kwaad. ‘Wat niet goed is, zijn de zogenaamde transvetten’ Dat zegt hoogleraar Frits Muskiet van de Universiteit van Groningen naar aanleiding van een Britse studie.
De Britse onderzoekers concluderen, dat de wetenschappelijke basis voor de stelling dat vet slecht zou zijn, niet correct is. Uit een analyse van veel wetenschappelijke rapporten en studies (meta-analyse) kwamen tegenstrijdige resultaten naar voren.
Bovendien waren vele onderzoeksgroepen niet erg groot.
Muskiet: ‘Dat vet niet ongezond is, weten we al langer. Waar het in feite om draait, is de balans. Het gaat altijd om de hoeveelheid en de kwaliteit van het vet dat men inneemt.”
Het vermijden van vetten heeft volgens Muskiet een neveneffect tot stand gebracht. ‘Mensen zijn meer koolhydraten gaan eten in de vorm van producten met veel geraffineerde suikers. Geen goede ontwikkeling’, zegt Muskiet, want de mens is van nature niet gewend om suikerrijke voedingsproducten te verwerken.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in ons thema vetten.