Deskundigen verklaren de vet-adviezen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, onze Nederlandse Gezondheidsraad en het Voedingscentrum rijp voor de prullenbak: we worden er vermoedelijk zelfs ongezonder door. Zo meldt Foodlog op basis van een nieuwe wetenschappelijke analyse, waarin wordt gepleit voor een nieuwe benadering van dit belangrijke volksgezondheidsissue.
Volgens onderzoekers leiden de richtlijnen en de voorlichting ertoe, dat het publiek mogelijk afziet van voedsel (met verzadigde vetten), waarmee ziektes (juist) worden voorkomen en dat bevorderend zou werken voor de gezondheid.
Zo zouden verzadigde vetten ook niet meer ‘slecht’ mogen heten, als dat wetenschappelijk niet kan worden onderbouwd en feitelijk niet uit te leggen is waarom, ondanks dat men vanuit een autoriteit, ‘als wetenschapper’ dat tot nader orde wellicht toch ‘van mening’ mocht zijn.
Op Foodlog is de discussie uiteraard weer volop losgebarsten.
Zie ook VORK: ‘Richtlijnen verzadigd vet deugen niet’
Vlees.nl
Zie voor achtergrondinformatie ook onze thema’s
Vetten
Bewerkt vlees
Hart- en vaatziekten
Obesitas