De veehouderij en de vleesproductie in Nederland moeten verder verduurzamen. Dat doel wordt breed door de branche gedragen. Zo zegt voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in gesprek met het vakblad Voedingsindustrie.
De vleessector verandert. Aan de beschikbaarheid van vlees worden steeds meer condities gesteld. In veel huishoudens is vlees nog steeds een belangrijk deel van de hoofdmaaltijd. Maar het staat niet meer vanzelfsprekend op het menu.
‘De stap naar duurzaam en diervriendelijk is moeilijker te zetten dan velen denken, zeker als het doel is een hele sector tot verandering aan te zetten’, stelde de Commissie Van Doorn in 2011 in het rapport ‘Al het vlees duurzaam’. De omslag naar een duurzame vleessector is inmiddels volop aan de gang, zo zegt Goebbels. ‘De dierlijke productieketen is zich steeds meer bewust van haar positie in de maatschappij, het belang van draagvlak in de samenleving, en het belang van het sluiten van de kringlopen.’
De COV-voorzitter wijst in dat verband op het gezamenlijke visiedocument ‘Recept voor Duurzaam Varkensvlees’ van de NL varkensvleesketen. ‘Wij willen de verdere verduurzaming van de varkensvleesproductie versnellen. Dat strekt over alle schakels: voor de dierhouderij, toeleveranciers, slachterij, vleesverwerking, het transport, de retail en foodservice.’
De verdere verduurzaming moet dus breed worden opgepakt, samen met de supermarkten. Onze ambitie is wereldwijd koploper te worden in duurzaamheid,” besluit Jos Goebbels. “Daarvoor is samenwerken is essentieel!”
Bron: FoodinBusiness
Vlees.nl
Voor algemene achtergrondinformatie lees je ons thema duurzaamheid met speciale aandacht voor respectievelijk de veehouderij en voor de vleessector.