Vegetariërs lijken ontvankelijker voor astma, kanker en psychische stoornissen dan mensen met een gevarieerd menu met vlees. Dat stelt de epidemioloog Burkert van de Universiteit van Graz op grond van een onderzoek onder 15.000 Oostenrijkers, waaronder zo’n 350 vegetariërs.
De vegetariërs zijn vergeleken met groepen die weinig, gemiddeld of veel vlees consumeren, maar wel in eenzelfde categorie zitten qua leeftijd, geslacht, scholing, beroep, status, inkomen. Dat leverde statistieken op, waaruit bleek, dat de frequente van diverse ziekten onder de vegetariërs hoger uit kwam.
Mensen die geen vlees eten, lopen het risico op tekorten aan bepaalde stoffen. Volgens Burkert kunnen mensen die tekorten weliswaar behoorlijk compenseren, maar de onderzoeksresultaten wijzen er op, dat vegetariërs vaker aangeven zich minder gezond te voelen dan de groepen met een meer gevarieerde voeding, dus met inbegrip van vlees. Zo gaan zij bijvoorbeeld ook vaker naar de dokter.
De enquête leidde tot conclusies, dat een gevarieerd menu (met vlees) voor de gezondheid te verkiezen is. De meeste respondenten denken bij een gezond dieet zelf overigens ook aan een gevarieerd, gematigd eetpatroon mét vlees, maar dan van alles alleen niet te veel of – als het gewicht daar aanleiding voor geeft- gewoon even wat minder.
Bron: Die Welt
Vlees.nl
Vlees.nl communiceert op basis van de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Nederlandse Gezondheidsraad. Die zijn in de praktijk vertaald in de Schijf van Vijf. Dat houdt in dat vlees vanwege de hoge en bijzondere voedingswaarde gewoon goed past in een gevarieerd en gematigd menu.