Mensen die geen vlees eten, hebben – door bewuster eet- en leefpatroon – weliswaar minder vaak hart- en vaatziektes, maar hebben vanwege B12-gebrek en minder goede cholesterol 20% meer kans op een beroerte. Zo is te lezen in de Libelle.
Wetenschappers hebben voor het onderzoek 50.000 Britten onder de loep genomen met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. De helft at vlees en vis, een derde was vegetariër en een vijfde at alleen vis. De deelnemers hielden hun eetpatroon bij en hun bloed werd regelmatig onderzocht. In de 18 jaar dat ze gevolgd werden, kende de groep 2.820 hartziektes en 1.072 beroertes.
Na het analyseren van de resultaten stelden de onderzoekers in de British Medical Journal: “Over het algemeen tonen de resultaten aan dat Britse volwassenen die vegetariër zijn (of pescotariër, dus wel vis) minder risico hebben op hartziektes (22%) dan vleeseters, maar wel (20%) vaker beroertes krijgen.”
De onderzoekers denken dat lagere niveaus van belangrijke vitamines zoals B12 bij de vegetariërs, of een minder goede HDL-cholesterol, de oorzaken kunnen zijn.
Die belangrijke vitaminen worden niet door het lichaam zelf aangemaakt. “Je haalt ze uit dierlijke producten, zoals vlees, vis en in mindere mate melk, kaas, yoghurt en eieren”, stelt hoogleraar voeding en gezondheid Theo Nieuwold in Libelle.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie over vlees & hart- en vaatziekten lees je hier