De Consumentengids heeft 60 liefhebbers van vleesloze producten zeven plantaardige ‘rookworsten’ voor gehouden. De uitkomst was ronduit droevig, zo meldt het AD.
Voldoendes zijn voor de smaak niet gescoord en geen van de producten verdiende de titel ‘het best uit de test’ Alleen de etiketten zitten in de plus, met name omdat duidelijk is hoe het verpakkingsmateriaal gescheiden moet worden (..).
De reacties in de smaaktest varieerden van: ‘Liever geen rookworst dan deze’ en ‘niet eens vergelijkbaar met de echte rookworst’. En dat waren volgens het AD de meest vriendelijke. De ‘knak’ en de sappigheid worden gemist bij vrijwel alle geteste producten. Normaal gesproken is er bij de Consumentengids altijd nog wel een product dat als ‘beste uit de test’ komt, maar die prijs heeft geen van de ‘worsten’ verdiend. Ze waren volgens het panel gewoon niet lekker genoeg.
Ook wat betreft de gezondheid is de score mager. De alternatieven zijn niet per se minder vet dan de echte rookworst. Sommige producten hebben iets minder aan verzadigd vet, maar de meeste zijn behoorlijk zout, ruim 2 gram per 100 gram. Het eiwitgehalte wisselt. Sommigen varianten kunnen zich ergens nog wel meten met vlees op basis van mixen van tarwe-, soja-, erwten- en kippenei-eiwit (dan dus niet volledig vegetarisch), maar dat houdt qua voedingswaarde niet over.
De Consumentengids stelt de diplomatieke conclusie, dat er voor de alternatieve producten nog veel te winnen valt.
Bronnen: AD, Consumentenbond