Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

‘Vegaburgers: niet lekkerder, niet gezonder, wel ultra-bewerkt’

28-06-2019

Vegaburgers: ze zijn niet lekkerder, niet gezonder, maar ondertussen wel ultra-bewerkt met additieven. Dat stelt de Vlaamse consumentenorganisatie Test Aankoop. Zij namen de proef op de som van drie vega-burgers, die even smaakvol beweren te zijn als een echte burger met rundvlees.

Smaaktest en analyse

Drie bekendere vega-merken doorstonden de Vlaamse test niet bepaald positief. Ze mogen volgens het panel dan wel populair genoemd worden, maar overtuigen doen ze niet en zijn ook zeker niet goed voor de gezondheid. Sommige van deze industriële vega-burgers bevatten volgens de deskundigen veel bestanddelen die niet bijdragen aan een gevarieerd eetpatroon met vooral veel verse, onbewerkte producten. Bovendien: ‘Onze smaakpapillen kwamen van een koude kermis thuis…’

Beloften niet nagekomen

De drie burgers worden voorgesteld als mogelijke vervanger voor vlees, maar komen hun beloften volgens het testpanel nauwelijks na. ‘Wij hadden niet de indruk vlees te eten. Noch de smaak, noch de geur, noch de textuur deden ons zelfs maar aan vlees denken.’

Het viel verder op, dat de drie burgers bij het bakken wel bruin werden, maar de vergelijking met het echte werk niet doorstonden. Ook de geur stelde teleur en was bij sommige burgers ‘niet te luchten’. Tenslotte bleek de textuur onvergelijkbaar met echte rundvlees-burgers.

De smaakbeleving maakte dit alles niet goed en varieerde van een ‘neutrale’ (= geen) smaak tot ronduit chemisch. Een uitzondering daargelaten beantwoordde geen van de burgers aan de verwachtingen van de testers.

Gezonder

‘Als je kiest voor vega-burgers om gezonder te leven, dan denk je maar beter twee keer na’ , zo schrijft Test Aankoop. Ze zijn niet gezonder. Een hamburger op basis van puur mager rundvlees bevat zelfs veel minder vet, suiker en zout dan de vegetarische pretendenten. Een echte hamburger bevat bovendien meer eiwitten.

Ultrabewerkt

De vega-burgers zijn ultra-bewerkte voedingsmiddelen: naast water, vetten en eiwitten (soja of erwten) bevatten ze ook veel additieven. Dat staat haaks op gangbare adviezen die sterk bewerkte etenswaren (en hun vele toevoegingen) niet aanbevelen.

Steeds meer onderzoeken tonen verbanden tussen ultrabewerkt voedsel met obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Uit een onderzoek naar sterk bewerkte groenten in 2017 bleek dat wie heel vaak sterk bewerkte plantaardige producten eet, meer risico loopt op hart- en vaatziekten, terwijl dat risico daalt voor wie vooral onbewerkte plantaardige producten eet.

Test Aankoop gaat verder raadt  dagelijkse consumptie van dit soort vleesvervangers af.

Bron (volledige artikel): Test Aankoop

Terug naar overzicht

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}