Vegaburgers: ze zijn niet lekkerder, niet gezonder, maar ondertussen wel ultra-bewerkt met additieven. Dat stelt de Vlaamse consumentenorganisatie Test Aankoop. Zij namen de proef op de som van drie vega-burgers, die even smaakvol beweren te zijn als een echte burger met rundvlees.
Smaaktest en analyse
Drie bekendere vega-merken doorstonden de Vlaamse test niet bepaald positief. Ze mogen volgens het panel dan wel populair genoemd worden, maar overtuigen doen ze niet en zijn ook zeker niet goed voor de gezondheid. Sommige van deze industriële vega-burgers bevatten volgens de deskundigen veel bestanddelen die niet bijdragen aan een gevarieerd eetpatroon met vooral veel verse, onbewerkte producten. Bovendien: ‘Onze smaakpapillen kwamen van een koude kermis thuis…’
Beloften niet nagekomen
De drie burgers worden voorgesteld als mogelijke vervanger voor vlees, maar komen hun beloften volgens het testpanel nauwelijks na. ‘Wij hadden niet de indruk vlees te eten. Noch de smaak, noch de geur, noch de textuur deden ons zelfs maar aan vlees denken.’
Het viel verder op, dat de drie burgers bij het bakken wel bruin werden, maar de vergelijking met het echte werk niet doorstonden. Ook de geur stelde teleur en was bij sommige burgers ‘niet te luchten’. Tenslotte bleek de textuur onvergelijkbaar met echte rundvlees-burgers.
De smaakbeleving maakte dit alles niet goed en varieerde van een ‘neutrale’ (= geen) smaak tot ronduit chemisch. Een uitzondering daargelaten beantwoordde geen van de burgers aan de verwachtingen van de testers.
Gezonder
‘Als je kiest voor vega-burgers om gezonder te leven, dan denk je maar beter twee keer na’ , zo schrijft Test Aankoop. Ze zijn niet gezonder. Een hamburger op basis van puur mager rundvlees bevat zelfs veel minder vet, suiker en zout dan de vegetarische pretendenten. Een echte hamburger bevat bovendien meer eiwitten.
Ultrabewerkt
De vega-burgers zijn ultra-bewerkte voedingsmiddelen: naast water, vetten en eiwitten (soja of erwten) bevatten ze ook veel additieven. Dat staat haaks op gangbare adviezen die sterk bewerkte etenswaren (en hun vele toevoegingen) niet aanbevelen.
Steeds meer onderzoeken tonen verbanden tussen ultrabewerkt voedsel met obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Uit een onderzoek naar sterk bewerkte groenten in 2017 bleek dat wie heel vaak sterk bewerkte plantaardige producten eet, meer risico loopt op hart- en vaatziekten, terwijl dat risico daalt voor wie vooral onbewerkte plantaardige producten eet.
Test Aankoop gaat verder raadt dagelijkse consumptie van dit soort vleesvervangers af.
Bron (volledige artikel): Test Aankoop