Een plantaardige dieet kan leiden tot een tekort aan choline (B4) en kan een negatief effect hebben op het functioneren van de hersenen.
De Britse voedingsdeskundige Emma Derbyshire wil dat er in (nationale) voedingsadviezen veel meer nadruk wordt gelegd op het belang van choline in voeding, en daarmee op het belang van de dierlijke producten (zoasl rundvlees) waarin dit voorkomt. Bij een choline-gebrek lopen jonge kinderen en zwangere vrouwen een risico op ondervoeding.
Veel mensen hebben een choline tekort en voor bepaalde groepen (vega) in onze samenleving houdt dit zelfs een gezondheidsrisico in.
In het wetenschappelijk tijdschrift ‘BMJ Nutrition, Prevention & Health ‘waarschuwt zij, dat met de trend van mensen die een puur plantaardig dieet volgen, het risico bestaat deze mensen veel te weinig choline opnemen met een verslechterde gezondheid en gebrekkige ontwikkeling van de hersenen tot gevolg.
Choline is essentieel voor de hersenen, vooral tijdens de ontwikkeling van de foetus. Het beïnvloedt verder de leverfunctie en veroorzaakt onregelmatigheden van de vetstofwisseling in het bloed en creëert een overschot aan ‘vrije radicalen’ in de cellen, schrijft Derbyshire.
De voedingsdeskundige is bepaald niet te spreken over de Britse overheid die – samen met de nationale voeding-advies-instanties – het belang van choline niet voldoende onderkennen, en dus de dierlijke voedingsbronnen, waarin het voorkomt (tegen alle vegatrends), dus ook daarom niet voldoende aanbevelen. De primaire bronnen van choline zijn rundvlees, ei, zuivel, vis en kip, en, met veel lagere gehaltes, in noten, bonen en kruisbloemige groenten, zoals broccoli.
Lees hierover ook: VORK
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je ‘vlees & gezondheid‘