Het begint erop te lijken dat de wereldmarkt voor varkens effect begint te hebben op winkelprijzen voor varkensvlees in eigen land. Dat blijkt uit een analyse van het CBS.
Juli en augustus kenden hogere prijzen in de keten van varkensvlees. Dat betreft hier dus de onderlinge handel tussen producenten (varkenshouders, slachterijen e.a.). Daar staan de supermarkten – die verderop in de keten met hun gehele assortiment een eigen prijsbeleid voeren – in de regel (nog) buiten.
Index
De consumentenprijsindex van varkensvlees bedroeg in augustus 113 punten en dat is bijna 3% meer dan in juni. Die hogere index is een reactie op gestegen inkoopprijzen (m.n. dus van varkens). De industrieprijs en de prijs af boerderij (zoals dat in de sector heet) kwamen in augustus uit op 132 en 146 punten. Dit alles blijkt uit de periodieke toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en het CBS. Door de Afrikaanse varkenspest in Azië is er een grote vraag naar varkensvlees op de wereldmarkt, wat ondertussen (enig) effect lijkt te gaan hebben op de prijs, die de Nederlandse consument uiteindelijk in de winkel betaalt.
Voedselprijzen
Bijna alle voedselprijzen, behalve groente en fruit, waren in juli en augustus historisch hoog. De btw-verhoging in januari van 6% naar 9% droeg hier aan bij, maar de consumentenprijzen stegen verder in de maanden juli en augustus.