‘Mensen die biologische producten eten zeggen dat het beter smaakt’. ‘Maar is dat ook zo? En zo ja, hoe komt dat dan?’ Die vraag gaan Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group, en zijn collega’s beantwoorden.
Spoolder en zijn collega’s gaan kijken of vlees van varkens en vleeskuikens uit de extensieve veehouderij beter smaakt dan vlees uit de intensieve veehouderij. ‘Er is gekozen voor varkens en vleeskuikens omdat daar het contrast groot is’, vertelt Spoolder. ‘Ze worden óf in gesloten stalsystemen of buiten gehouden. Terwijl koeien vaak een deel van het jaar buiten staan, zodat het lastiger wordt om te bewijzen dat de kwaliteitsverschillen door de manier van houden komen.’
Wat heeft effect?
Om de verschillen in kaart te brengen gaan de onderzoekers onder meer kijken naar de effecten van ras (vaak anders in biologische houderij), bewegingsruimte (meer bewegen geeft andere spieren), ook wordt er gekeken naar het effect van voeding. En als laatste zal worden gekeken naar hokverrijking. ‘Dieren die spelen zijn meer in beweging en minder gestrest. Daarnaast zijn ze weerbaarder tegen infectie. Ook dit kan invloed hebben op het vlees.’
Het vlees zal vervolgens worden voorgeschoteld aan smaakpanels en in het lab zullen chemische en fysische eigenschappen worden bepaald.
Fraude
Als blijkt dat het vlees van extensief gekweekte dieren beter smaakt, dan biedt dat volgens Spoolder mogelijkheden voor een beter verdienmodel voor producenten van duurder vlees met beter dierwelzijn.
Omdat biologisch vlees duurder is ligt fraude op de loer. Spoolder wil de analysetechnieken ook inzetten om dat op te sporen. ‘We doen een uitgebreide chemische en fysische analyse van het vlees. Met behulp van deze data kunnen we bijvoorbeeld zien of een dier buiten op gras heeft gelopen of wat voor voer het kreeg. Je kunt aan de hand van isotopen zelfs zien of een varken uit Spanje of Italië komt.’
Het project, genaamd mEATquality, is een vierjarig Europees onderzoeksproject en onderdeel van Horizon 2020. De WUR coördineert het onderzoek.
Gerelateerde onderwerpen: