Geen angstverhalen over vlees(waren), maar in Nederland gewoon goed kijken naar de (nieuwe) Schijf van Vijf. Dat stelt minister Schippers van Volksgezondheid naar aanleiding van het WHO (IARC) rapport, waarin een grote reeks bestaande studies over een verband tussen vlees(waren) en (darm)kanker is geïnventariseerd.
De minister wijst erop dat de Gezondheidsraad de Nederlandse situatie weegt en in in relatie zal brengen met het (gematigde) Nederlandse consumptiepatroon.
De Raad komt binnenkort met nieuwe richtlijnen over gezonde voeding. Deze worden volgens de minister door het Voedingscentrum vertaald in de Schijf van Vijf, zodat Nederlanders goede keuzes kunnen maken in wat zij graag consumeren.
De minister zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de constateringen van de WHO), maar dat deze ook helemaal niet nieuw zijn. Schippers wil verder ook niet zo ver gaan om bewerkt vlees op een lijst van kankerverwekkende stoffen te plaatsen. Schippers is evenmin voorstander van extra wet- of regelgeving. Goede voorlichting, onder meer via de Schijf van Vijf wijst mensen al in de richting van gematigd en gevarieerd eten: ‘dan kom je een heel eind’, aldus Schippers.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in onze rubrieken ‘goed en gezond’ vlees en ons thema ‘vlees en kanker’.