Kinderarts Ellen van der Gaag is gepromoveert op de vraag hoe kwakkelkleuters te laten opknappen, is te lezen in Trouw. Kwakkelende peuters en kleuters ziet ze regelmatig op haar spreekuur. Het zijn kinderen die de ene infectie na de andere doormaken. “Ze knappen maar niet op, blijven hoesten, piepen en snotteren.” De kinderarts vond het frustrerend dat ze voor deze kinderen nauwelijks iets kon betekenen. In 95 procent van de gevallen was niet eens een medische oorzaak aan te wijzen. Het zette haar aan het denken: “Kan ik iets doen op een ander vlak?”
Ze stelde een voedingsadvies samen om het immuunsysteem van de kinderen te versterken: vijf keer per week groene groenten bij de avondmaaltijd, drie keer per week rundvlees, dagelijks volle zuivel en roomboter op brood. Alles in kinderporties. Ze onderzocht wat dit deed voor kinderen met bovenste luchtweginfecties, schildklierproblemen en vermoeidheid. De resultaten zijn hoopgevend.
Als je een klein beetje rundvlees eet, krijg je veel eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnen. Er zit ook veel zink en ijzer in, wat je afweer echt goed doet.
“De kinderen die het voedingsadvies volgden knapten op. De infecties verdwenen niet, maar ze kregen minder vaak koorts en hoestten minder. Het percentage kinderen met een of meer antibioticabehandelingen was 17 procent in de dieetgroep, en 45 procent in de controlegroep. Zoals de meeste ouders zeiden: ze rollen met deze voeding sneller door de infectie heen, het lichaam kan het beter oplossen. Ook de bloedwaarden verbeterden, we troffen minder ontstekingswaarden aan. Wel bleven beide groepen een loopneus houden. In andere studies onderzochten we kinderen met schildklierproblemen en onverklaarde vermoeidheid. Zij voelden zich met het voedingsadvies minder moe en sliepen beter. Maar we zagen bij hen geen verbetering van de schildklierwaardes.”
Het vervangen van rundvlees in het dieet van jonge kinderen is eigenlijk niet goed mogelijk zegt van der Gaag. De behoefte aan eiwit en vet is hoog bij jonge kinderen. In rundvlees zitten essentiële aminozuren die het lichaam makkelijk kan opnemen. Om dit vervangen met andere producten is niet makkelijk, omdat kinderen kleine porties eten.
Bron:
Trouw