‘Red een geitenbok. Eet hem op!’
Met deze boodschap wil boerenorganisatie ZLTO het eten van bokkenvlees stimuleren. Gisteren, op dierendag, startte er een speciale campagnemaand: Goatober.
Een restaurant in Den Bosch serveerde tientallen gerechten met bokkenvlees. Koks lieten zien wat er allemaal mogelijk is en Omroep Brabant maakte er een reportage van.
“Het is een geweldig product, waar je heerlijke gerechten van kunt maken”, zegt een van hen. Het lijkt vreemd om het eten van vlees te promoten op dierendag, maar er zit een gedachte achter. In de geitenindustrie worden jonge bokken vaak als nutteloos beschouwd. De dieren geven geen melk en leveren de boer dus vrijwel niets op.
Kostenpost
“Het is vooral een kostenpost. De bokken gaan daarom al heel vroeg naar de slacht. Vervolgens wordt er veevoer van gemaakt of worden ze geëxporteerd naar het buitenland”, vertelt Bart Kraaijvanger van ZLTO tegen Omroep Brabant. Juist door meer bokkenvlees te eten, zouden de mannelijke dieren een beter leven krijgen. “Boeren verdienen dan meer aan het houden van bokken. Bijkomend voordeel is dat de boer het verdiende geld weer kan investeren in een beter leefklimaat voor de bokken”, denkt Kraaijvanger.
Bron: NOS
Zie ook Omroep Brabant
Reactie Vlees.nl
De Nederlandse geitenhouderij is in beginsel een vorm van melkveehouderij, die de afgelopen decennia een vlucht heeft genomen. Zo geniet geitenmelk een zekere populariteit en van de melk worden diverse andere producten gemaakt, zoals geitenkaas en geitenyoghurt.
De markt voor geitenvlees is in Nederland erg klein. Een marktverkenning heeft enige jaren geleden met name gewezen op kansen op de markt van Nederlanders met een eetcultuur vanuit een mediterrane, Afrikaans of Arabische achtergrond. Uiteraard zijn cross-overs naar de populaire wereldkeuken mogelijk. Zo liggen er kansen in het zogeheten out-of-home kanaal, in de horeca, waar geitenvlees (vaak onder de benaming chevon) steeds at vaker op het menu prijkt en waar het vanwege het wat kruidige én voedzame karakter een goede en interessante aanvulling kan zijn. Een betrekkelijk bekend gerecht met geitenvlees is sate kambing.