Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Prof. Leroy: haal vlees uit verdomhoek

10-04-2019

De huidige discussie over vlees is vooral een polarisatie tussen ‘natuur’ en ‘cultuur’. Dat zegt professor Frederique Leroy in het agro-journalistieke vakblad Vork:
‘Enerzijds willen we graag kweekvlees gaan produceren, houden we varkens in flats en telen we groenten in bunkers, omdat we de omliggende natuur zo graag wat willen sparen. Zo sluiten we ons zelf zo langzamerhand op in een technologisch ruimteschip.’ Leroy pleit voor een meer hybride denken, een combinatie van natuur en cultuur. Dan gaat het om het verder verbeteren van productiesystemen door de natuurfunctie en landbouwdoelen meer en beter te integreren en dat te doen in dialoog met de samenleving.

Leroy wijst erop, dat technologische vooruitgang noodzakelijk is, mede om de negatieve milieu-impact te verlagen en de biodiversiteit te verhogen ‘Je moet durven erkennen, dat je in een lange traditie staat van duizenden jaren, waarbij gras via herkauwers wordt omgezet in hoogwaardig eiwitrijk voedsel voor mensen. De sociale, economische, ecologische en culturele betekenis van die traditie vervang je niet met een petrischaaltje met kweekvlees.’

EAT Lancet

Wat betreft de plek van vlees op het menu loopt professor Leroy (docent microbiologie en voedingswetenschappen) stevig te hoop tegen het EAT-Lancet rapport, dat mondiaal met veel ambitie (en groot geld) is gelanceerd. ‘Het is een zeer restrictief dieet, dat in grote delen van de wereld compleet onhaalbaar is. Niet iedereen heeft een supermarkt om de hoek met avocado’s en aubergines of kan beschikken over supplementen waar een bijna-vegetarisch dieet vaak om vraagt.’

De aanbevelingen zijn volgens Leroy bovendien gebaseerd op epidemiologische studies die niet erg robuust zij: ‘De associaties tussen rood vlees en kanker zijn zwak met een relatief risico van net iets meer dan een factor 1. Als het een factor 4 of 5 verschil zou maken, dan is het iets om serieus te nemen. Als  je verder geen bevestiging hebt uit interventiestudies of voldoende mechanistische onderbouwing, dan moet je durven besluiten dat een gevonden correlatie niet noodzakelijk ook causaliteit inhoudt.’

Opvallend vindt Leroy het bovendien, dat de associaties verdampen als je cijfers van de VS vergelijkt met die van Europa en van Azië. Als de context verandert, veranderen blijkbaar de risico’s. Dat alleen al wijst erop, dat de gevonden associaties meer te maken hebben met leefstijl en gedrag, dan sec met het eten van vlees.”

Bron: Vork, prikken in de voedselketen, lees hier het hele interview

Terug naar overzicht

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}