De negende editie van het Weekend van het Varken is meer dan geslaagd, vinden Astrid Lodewijks uit Dongen, Pascal Bongers uit Doetinchem en William Meulendijks uit Deurne. Deze drie deelnemers trokken alleen al ruim 6.000 bezoekers naar hun varkensbedrijven.
Bij de familie Bongers was het flink druk. ‘We deden voor het eerst mee en kregen tussen twaalf en vier uur op zaterdag bijna 1.000 bezoekers’, vertelt Pascal. De rondleidingen heeft vrijwel alleen maar positieve reacties gehoord. “Ze vonden het schoon in de stallen en de varkens rustig.”
Het bedrijf van William Meulendijks werd ook goed bezocht: ‘zeker zo’n 1.300 bezoekers.’
‘Het was hartstikke gezellig. Iedereen vond de mascottes leuk en er was een live-uitzending van de lokale radio. De rondleidingen door collega-varkenshouders en het doolhof met vragen over het varken werden druk bezocht. Na afloop konden ze tekst en uitleg vragen aan de leerlingen en docenten van De Groene Campus in Helmond. Daar werd gretig gebruik van gemaakt.”
Op de Vaartse Hoeve in Dongen pakte de combinatie van het Weekend van het Varken met de Barbecuewedstrijd prima uit. ‘Er kwamen misschien wel 4.000 mensen kijken’, zegt Astrid Lodewijks. ‘De biggen werden bijna doodgeknuffeld, zo druk was het.’
‘De bezoekers waren verbaasd dat een varkensnek wel 18 uur op de barbecue moet liggen, dat wisten de meesten niet.” Bezoekers konden proeven van de fricandeau die de twaalf deelnemers hadden bereid. Het publiek koos Barbecue team Extreme uit Neerpelt (België) als beste. Team IQ uit Amersfoort werd door de professionele jury als winnaar gekozen.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie over de veehouderij lees je in thema duurzame veehouderij.