De NVWA heeft uit voorzorg bij een Nederlandse uitsnijderij een partij Pools rundvlees van de markt laten halen, omdat het mogelijk de bacterie bevatte, dat miltvuur kan veroorzaken.
Volgens de NVWA was het risico voor de consument zeer klein. Toch heeft de toezichthouder de onderneming opgedragen het vlees uit de handel te nemen, omdat het niet voldoet aan de (wettelijke) voedselveiligheidsvoorschriften.
De zending bestond uit Poolse en Slowaakse karkasdelen, van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld. Behalve het Nederlandse bedrijf is het vlees verhandeld naar 26 bedrijven in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Portugal en Italië.
Bij keuringen voor en na de slacht in Polen zijn geen afwijkingen geconstateerd. Een week nadien is echter miltvuur vastgesteld op het herkomstbedrijf. De incubatieperiode bij het rund is 3 tot 7 dagen. Het is daarom niet waarschijnlijk dat een rund al besmet is, maar dat kan ook niet volledig worden uitgesloten.
De incubatieperiode bij de mens is 1 tot 7 dagen. Runderen zijn gevoeliger dan de mens. Onderzoek wijst uit dat een mens grote hoeveelheden miltvuurbacteriën moet binnenkrijgen om ziek te worden, stelt de NVWA. Analisten van de NVWA stellen, dat het gevaar voor de volksgezondheid niet groot is, maar niet volledig uitgesloten kan worden.