Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Overgewicht kost samenleving miljarden

24-10-2019

Aan overgewicht en de daaruit voortkomende ziekten kost Nederland de komende 30 jaar zo’n 11% van het totale zorgbudget; dat is zo’n € 317 per persoon. Dat berekende de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor 52 landen, waaronder Nederland.

Verminderde levensverwachting en schoolprestaties

Overgewicht en geassocieerde chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker verminderen de levensverwachting in Nederland met 2,3 jaar. Dat is minder dan het gemiddelde in de OESO-landen, waar het op 2,7 jaar ligt. Overgewicht heeft ook invloed op de schoolprestaties van kinderen. Kinderen met een gezond gewicht hebben 13% meer kans om op school goed te presteren.

Investeren in gezondheid

De onderzoekers wijzen op de gunstige mogelijkheden van veranderen van het beleid op het gebied van volksgezondheid. Als bijvoorbeeld in calorierijke producten het aantal kilocalorieën met 20% naar beneden wordt gebracht, scheelt dat jaarlijks 1,1 miljoen gevallen van niet-overdraagbare ziekten en levert het 1,4 miljoen extra fulltime arbeidskrachten op. Acties gericht op het voorkomen van obesitas verdienen zichzelf ruimschoots terug. De OESO berekende dat iedere dollar die een land besteedt aan het voorkomen van overgewicht tot zo’n 5,60 dollar oplevert.

Twee op de drie mensen te zwaar

De OESO berekende de impact van overgewicht en de bijkomende ziekten voor 2020 tot 2050 in 52 landen. Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de mensen overgewicht heeft en bijna 25% daarvan is obese. De helft van alle mensen heeft een ongezond eetpatroon volgens de richtlijnen van dat land en 40% van de wakkere tijd brengen de inwoners zittend of liggend door. Zo’n 1 op de 3 mensen krijgt niet voldoende lichaamsbeweging.

Bron: Nieuws voor Dietisten

Reactie Vlees.nl
Vlees.nl stelt dat vlees een zeer hoge voedingswaarde heeft en uitstekend past in een gematigd en gevarieerd eet- en leefpatroon, met voldoende beweging.
In de publieke opinie wordt nogal eens gekeken naar de rol vlees in het voedingspatroon en in relatie tot diverse ‘welvaartszieken‘, maar (zeker) niet altijd even wetenschappelijk, onbevooroordeeld of voldoende genuanceerd.
Algemene achtergrondinformatie en documentatie over deze onderwerpen vind je in de rubriek ‘Gezonde Voeding en in onze achtergronddossiers over diabetes, hart- en vaatziekten en kanker

Terug naar overzicht

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}