Aan overgewicht en de daaruit voortkomende ziekten kost Nederland de komende 30 jaar zo’n 11% van het totale zorgbudget; dat is zo’n € 317 per persoon. Dat berekende de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor 52 landen, waaronder Nederland.
Verminderde levensverwachting en schoolprestaties
Overgewicht en geassocieerde chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker verminderen de levensverwachting in Nederland met 2,3 jaar. Dat is minder dan het gemiddelde in de OESO-landen, waar het op 2,7 jaar ligt. Overgewicht heeft ook invloed op de schoolprestaties van kinderen. Kinderen met een gezond gewicht hebben 13% meer kans om op school goed te presteren.
Investeren in gezondheid
De onderzoekers wijzen op de gunstige mogelijkheden van veranderen van het beleid op het gebied van volksgezondheid. Als bijvoorbeeld in calorierijke producten het aantal kilocalorieën met 20% naar beneden wordt gebracht, scheelt dat jaarlijks 1,1 miljoen gevallen van niet-overdraagbare ziekten en levert het 1,4 miljoen extra fulltime arbeidskrachten op. Acties gericht op het voorkomen van obesitas verdienen zichzelf ruimschoots terug. De OESO berekende dat iedere dollar die een land besteedt aan het voorkomen van overgewicht tot zo’n 5,60 dollar oplevert.
Twee op de drie mensen te zwaar
De OESO berekende de impact van overgewicht en de bijkomende ziekten voor 2020 tot 2050 in 52 landen. Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de mensen overgewicht heeft en bijna 25% daarvan is obese. De helft van alle mensen heeft een ongezond eetpatroon volgens de richtlijnen van dat land en 40% van de wakkere tijd brengen de inwoners zittend of liggend door. Zo’n 1 op de 3 mensen krijgt niet voldoende lichaamsbeweging.
Bron: Nieuws voor Dietisten
Reactie Vlees.nl
Vlees.nl stelt dat vlees een zeer hoge voedingswaarde heeft en uitstekend past in een gematigd en gevarieerd eet- en leefpatroon, met voldoende beweging.
In de publieke opinie wordt nogal eens gekeken naar de rol vlees in het voedingspatroon en in relatie tot diverse ‘welvaartszieken‘, maar (zeker) niet altijd even wetenschappelijk, onbevooroordeeld of voldoende genuanceerd.
Algemene achtergrondinformatie en documentatie over deze onderwerpen vind je in de rubriek ‘Gezonde Voeding en in onze achtergronddossiers over diabetes, hart- en vaatziekten en kanker