Op basis van een studie naar zorgkosten kwam het RIVM onlangs met een opmerkelijk advies: ‘vries filet americain eerst in voordat je het (na ontdooien) gaat gebruiken’.
‘Niet nodig’, zo reageerde de vleeswarenbranche, niet zonder verbazing. ‘Rauwe vleesproducten, zoals filet americain, zijn (uiteraard) veilig als ze op de markt gebracht worden en kunnen (met de geldende adviezen) gewoon geconsumeerd worden, zonder dat er in de keuken thuis nog een vriesbehandeling nodig is’.
Toxoplasmose
Waarom zou je het doen? Rauwe vleesproducten zijn wat gevoeliger voor het mogelijk overbrengen van ziekmakende bacteriën. Ook daarom wordt vlees in de regel verhit. Zo bestaat er bi rauwe producten meer kans op toxoplasmose, wat door een parasiet overgebracht kan worden. Daarom is het geldend advies voor mensen met een verminderde weerstand en in dit geval ook voor zwangere vrouwen, om terughoudend te zijn met rauwe vleesproducten, maar bijvoorbeeld ook rauwmelkse kazen en rauwe groenten. Invriezen doodt de parasiet, maar de kwaliteit en smaakbeleving van het (rauwe) product gaan er door achteruit.
Op Vlees.nl geven we nader tekst en uitleg op onze nieuwe themapagina over toxoplasmose.