In 2017 gaven Nederlandse huishoudens in de verkoopkanalen supermarkten, foodservices en speciaalzaken ruim 4,5 miljard euro uit aan duurzamer geproduceerd voedsel. Dat betekent een toename van 730 miljoen euro ten opzichte van 2016. De totale voedselbestedingen door consumenten namen vorig jaar met ‘slechts’ 4% toe, zodat het marktaandeel duurzaam voedsel in 2017 is uitgekomen op 11% waar het in 2016 nog 10% bedroeg. Dat staat in de Monitor Duurzaam Voedsel 2017, die minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Duurzamer geproduceerd voedsel is voor de consument herkenbaar als het een duurzaamheidskenmerk heeft. De omzet van voedsel met het keurmerk ‘Beter Leven’ kwam uit op bijna 1,6 miljard euro. Dat is 39% meer dan een jaar eerder. De omzet binnen het keurmerk ‘biologisch’ bedroeg ruim 1,2 miljard euro en nam met 5% toe. Het keurmerk Beter Leven is hiermee het keurmerk Biologisch voorbij gestreefd. De totale omzet aan biologisch voedsel in Nederland – dus inclusief de omzet in andere afzetkanalen – wordt geschat op ruim 1,5 miljard euro.
In 2017 steeg de verkoop van de meeste productengroepen duurzaam voedsel. In vlees en vleeswaren was de omzet in het duurzame segment 1,4 miljard euro, een groei van 40% ten opzichte van 2016. In houdbare producten, samengestelde maaltijden en overig producten werd 607 miljoen euro omzet gerealiseerd. Dat betekent een groei van 16%.
De Monitor Duurzaam Voedsel is een jaarlijkse publicatie van Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van LNV. Gebaseerd op een steekproef wordt met de monitor inzicht verkregen in de bestedingen van de Nederlandse consument aan duurzamer geproduceerd voedsel in de verkoopkanalen supermarkten, foodservices en speciaalzaken.
Zie voor meer informatie de Monitor Duurzaam voedsel 2017 op de site Agrimatie van Wageningen Economic Research.
Vlees.nl
Algemene achtergrond informatie leest u in ons thema duurzaam vee en vlees.