De NVWA heeft op Koningsdag 62 inspecteurs naar de diverse vrijmarkten in het land gestuurd om toe te zien op de veiligheid van het uiteenlopende voedsel, dat aan het publiek aangeboden is.
Verspreid over het land zijn zo’n 370 inspecties uitgevoerd, vooral ook gericht op beroepsmatige standhouders. NVWA-inspecteurs maakten 12 boeterapporten op; 103 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing.
De inspecteurs hebben vooral gelet op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en op de ruimte waar het voedsel is bereid. Ook hebben ze bekeken of salades, rauw vlees en andere levensmiddelen koud genoeg werden bewaard.
De meeste verkopers, die in de fout gingen, hadden problemen met het goed op temperatuur brengen of houden van voedsel. Op diverse plekken heeft de NVWA de voedselhandel gestaakt, omdat er problemen waren met het verhitten. Rechauds waaiden uit zodat eten niet warm genoeg gehouden kon worden.
In 13 gevallen is gewaarschuwd voor een tekortschietende hygiëne; 34 verkopers mochten hun voedingswaren niet meer aanbieden, omdat deze ongeschikt voor consumptie waren.
De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de €525 en €1050 euro.
Zie ook deze reportage van de NOS
Vlees.nl
Algemene spelregels rond voedselhygiene lees je in onze rubriek over hygiene.