‘Het nieuwsplatform www.nu.nl heeft informatievoorziening over vlees gemanipuleerd.’ Dat meldt Foodlog op basis van een reconstructie.
Foodlog schrijft dat nu.nl in Nederland voor Facebook nagaat of bepaalde berichten ‘fake’ zijn of niet. Als dat -volgens nu.nl- het geval is, worden deze door Facebook ‘geblocked’ en krijgen de miljoenen gebruikers dit niet in hun tijdlijn te zien.
Partijdige (anti-vlees) redacteuren van nu.nl zouden die strategische positie met ‘bevriende experts’ hebben gebruikt door een onwelgevallig Telegraaf artikel over de gezaghebbende Amerikaanse hoogleraar Frank Mittloehner als ‘fake’ te bestempelen. Het bewuste artikel nuanceert de milieu-impact van vlees fundamenteel en met argumenten, maar is dus ‘geblocked’.
Hoofdredacteur Paul Jansen van de Telegraaf reageert geschrokken. ‘Fake-nieuws is lastig te bestrijden, maar als journalisten afwijkende meningen in die categorie gaan plaatsen, en hun persoonlijke politieke opvattingen belangrijker vinden dan (wetenschappelijke) feiten, dan raakt dat aan censuur en is het middel erger dan de kwaal.’
Lees hier het hele verhaal van Foodlog
Vlees.nl
Vlees.nl onderschrijft de mening van Foodlog/Telegraaf dat het beïnvloeden van de berichtgeving in de (social) media over de milieu-impact van dierlijke ketens zeer zorgelijk is.
Eerder publiceerden wij zelf overigens al over de Amerikaanse hoogleraar, die duidelijk maakt dat herkauwers noodzakelijk zijn voor de voedselvoorziening én het milieu. Als je dat in de NL media of op Facebook verder nergens meer bent tegengekomen…, dan kun je altijd nog rechtstreeks bij Vlees.nl terecht…
Algemene achtergrondinformatie over het thema lees je hier.