Vanuit de diëtetiek klinkt een stevige waarschuwing voor een te eenzijdige benadering van ‘klimaatvriendelijk eten’ . Zo meldt het research-blad V-Focus.
Door dierlijke producten als vlees en zuivel impopulair te maken, grijpen mensen mogelijk naar vervangers, niet zelden uit de categorie ‘ultra-processed’. En juist die vergroten de kans op aandoeningen als overgewicht en diabetes. De keuze voor (verondersteld, red.) klimaatvriendelijk eten gaat gemakkelijk ten koste van gezond eten, zo blijkt in de praktijk.
In 2018 had ruim de helft van de Nederlandse volwassenen te kampen met overgewicht. In 1990 was dat nog zo’n 35%. En elk uur komen er zeven diabetici bij, dat zijn er 1.200 per week. Momenteel heeft bijna 11% van de Nederlanders diabetes. Hier zouden door de overheid gefinancierde organisaties als het Voedingscentrum zich druk over moeten maken. Deze organisaties leggen steeds meer nadruk op (een vermeende, red.) verlaging van de CO2-uitstoot van maaltijden. Dat zal leiden tot nog meer overgewicht en diabetes, stellen de diëtisten. Zo schrijft V-Focus op grond van gesprekken met verontruste voedingskundigen: ‘In de praktijk zie je dat mensen een minimaal bewerkt product als vers vlees laten staan, en gaan kiezen voor een vega-product: vaak zwaar bewerkte eiwitisolaten. Dan vraag je gewoon om meer gezondheidsproblemen…’
Door in de media (met hulp van, red.) een impopulaire sfeer te creëren rondom vlees, worden mensen gedreven naar een ongezonder voedingspatroon.
Het omslagartikel van V-focus oktober 2019 gaat over klimaatvriendelijk eten in relatie tot de volksgezondheid, bezien vanaf de werkvloer van de diëtetiek.
Reactie Vlees.nl
Vlees.nl herkent de klachten en onderschrijft de zorgen over de toenemende vermenging van voedingstechnische informatie met tal van (politiek-ideologische) duurzaamheidsissues; het minderen van de vleesconsumptie zal immers veel eerder impact hebben op de eigen lichamelijke gesteldheid, dan – zoals vaak verondersteld – op het milieu ergo het klimaat.
Algemene achtergrondinformatie vind je op onze themapagina’s zoals:
Over Bewerkt Vlees
Over Gezonde Voeding
Over Vlees & Milieu
Lees ook:
Vlees belangrijk voor de gezondheid
Vlees is centrale component in humaan dieet