Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Noodklok diëtisten: ‘Klimaatdieet gevaar voor volksgezondheid’

19-09-2019

Vanuit de diëtetiek klinkt een stevige waarschuwing voor een te eenzijdige benadering van ‘klimaatvriendelijk eten’ . Zo meldt het research-blad V-Focus.

Door dierlijke producten als vlees en zuivel impopulair te maken, grijpen mensen mogelijk naar vervangers, niet zelden uit de categorie ‘ultra-processed’. En juist die vergroten de kans op aandoeningen als overgewicht en diabetes. De keuze voor (verondersteld, red.) klimaatvriendelijk eten gaat gemakkelijk ten koste van gezond eten, zo blijkt in de praktijk.

In 2018 had ruim de helft van de Nederlandse volwassenen te kampen met overgewicht. In 1990 was dat nog zo’n 35%. En elk uur komen er zeven diabetici bij, dat zijn er 1.200 per week. Momenteel heeft bijna 11% van de Nederlanders diabetes. Hier zouden door de overheid gefinancierde organisaties als het Voedingscentrum zich druk over moeten maken. Deze organisaties leggen steeds meer nadruk op (een vermeende, red.) verlaging van de CO2-uitstoot van maaltijden. Dat zal leiden tot nog meer overgewicht en diabetes, stellen de diëtisten. Zo schrijft V-Focus op grond van gesprekken met verontruste voedingskundigen: ‘In de praktijk zie je dat mensen een minimaal bewerkt product als vers vlees laten staan, en gaan kiezen voor een vega-product: vaak zwaar bewerkte eiwitisolaten. Dan vraag je gewoon om meer gezondheidsproblemen…’
Door in de media (met hulp van, red.) een impopulaire sfeer te creëren rondom vlees, worden mensen gedreven naar een ongezonder voedings­patroon.

Het omslagartikel van V-focus oktober 2019 gaat over klimaatvriendelijk eten in relatie tot de volksgezondheid, bezien vanaf de werkvloer van de diëtetiek.

Reactie Vlees.nl
Vlees.nl herkent de klachten en onderschrijft de zorgen over de toenemende vermenging van voedingstechnische informatie met tal van (politiek-ideologische) duurzaamheidsissues; het minderen van de vleesconsumptie zal immers veel eerder impact hebben op de eigen lichamelijke gesteldheid, dan – zoals vaak verondersteld – op het milieu ergo het klimaat.

Algemene achtergrondinformatie vind je op onze themapagina’s zoals:
Over Bewerkt Vlees
Over Gezonde Voeding
Over Vlees & Milieu

Lees ook:
Vlees belangrijk voor de gezondheid
Vlees is centrale component in humaan dieet

Terug naar overzicht

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}