Het kabinet vindt dat de productie van voedsel zich zodanig moet ontwikkelen dat ook op langere termijn in Nederland en in de wereld voldoende, duurzaam en gezond voedsel kan worden gegarandeerd. Daarbij staan verder volksgezondheid, ecologische houdbaarheid en veiligheid centraal.
Het bedrijfsleven, consumenten en maatschappelijke organisaties hebben volgens het Kabinet de verantwoordelijkheid om vorm te geven aan deze agenda. Dit staat in de kabinetsreactie op het WRR-rapport ‘Naar een voedselbeleid’.
Nederland kan voorop lopen in de vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel. Daarbij past bijvoorbeeld een verantwoorde veehouderij met zo min mogelijk gebruik van antibiotica.
Om de keuze voor een duurzaam product makkelijker te maken wordt er orde gebracht in het oerwoud aan keurmerken en voedselverspilling moet verder worden terug gedrongen.
Om het aanbod van voedsel gezonder te maken (minder zout, verzadigd vet en calorieën) is met producenten, supermarkten, cateraars en horeca het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gesloten.
Tijdens het Europees voorzitterschap wil Nederland dit een extra impuls geven.
Op basis van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad zal het Voedingscentrum haar adviezen op onderdelen aanpassen. Daarnaast moet de informatie op het etiket van een levensmiddel helder en objectief zijn.
Vlees.nl
Alles over de duurzame vleesproductie lees je in he thema duurzame vleessector en in duurzame veehouderij.