Bij pers & publiek blijkt (te) weinig kennis te zitten over soja-importen in (via) Nederland en het gebruik van sojaproducten voor mens en dier (dus: hetzij rechtstreeks voor sojahoudende producten, hetzij via het diervoer voor bijvoorbeeld vlees). Dat stelt de Nevedi, de branchevereniging van de NL diervoederindustrie in reactie op de eenzijdige benadering – in veel media – wat betreft de branden in de Amazone en het gebruik van soja in diervoer.
Niet alle berichten en discussies zijn even feitelijk, zo stelt Nevedi vast. Bovendien worden wereldwijde, Europese en nationale cijfers kris-kras door elkaar gebruikt.
In 2018 gebruikte de Nederlandse diervoerindustrie 1,74 miljoen ton sojaproducten, vooral sojaschroot. Deze soja is volgens de Nevedi duurzaam geteeld en voldoet aan standaarden op Europees niveau en vastgelegd in de Fefac Soy Sourcing Guidelines (FSSG). Via deze benchmark zijn al 18 certificatieschema’s voor duurzame soja goedgekeurd. Deze staan geen illegale ontbossing toe en acht schema’s staan zelfs geen legale ontbossing toe (bron: Profundo 2019).
De standaarden stellen verder eisen aan het respecteren van rechten van inheemse bevolkingen en aan duurzaamheidscriteria. Eén van bekendste standaarden is de Round Table Responsible Soy (RTRS). In Nederland worden RTRS-certificaten door Nederlandse natuur- en milieuorganisaties het meest aangehaald als goede garantie voor ‘duurzaam’.
Lees verder, het hele verhaal van de Nevedi:
Zie voor algemene achtergrondinfo ook onze themapagina over soja