Rood vlees is er als vers en als bewerkt vlees, dat laatste met name als vleeswaren. Het bevat veel bouwstoffen en heeft en een hoge voedingswaarde.
Bewerkt vlees is vlees dat een verandering (bewerking) heeft ondergaan door pekelen, drogen, fermenteren, roken of een ander (bedrijfsmatig) proces, om een specifiek vleesproduct te maken/bereiden, de smaak te verbeteren of om het beter houdbaar te maken. Mede door de bewerking en (fysiologische) verandering van het vleesproduct (tot vleeswaar) wordt het wel in verband gebracht met de ‘welvaartsziekten’.
Meer bewustzijn rond hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes 2, alsmede (darm)kanker heeft geleid tot allerhande discussies over voedingsmiddelen, ingrediënten en diëten, die deze issues zouden helpen voorkomen of juist veroorzaken. Daarbij wordt nogal eens gewezen op rood / bewerkt vlees; de vraag is in hoeverre dat terecht is.
Op Vlees.nl hebben we onder de noemer van ‘bewerkt vlees‘ een speciale rubriek gemaakt rond de (gestelde/veronderstelde) relatie tussen rood/bewerkt vlees en de genoemde ‘welvaartsziekten’, die we meer algemeen (al) in de rubriek vlees & gezondheid hebben beschreven.