Wie zich nauwgezet houdt aan de nieuwe Richtlijnen Gezonde Voeding van de Nederlandse Gezondheidsraad heeft niet de garantie van het achterwege blijven van de welvaartszieken waarmee voedingsmiddelen in verband worden gebracht. Dat stelt de koepelorganisatie FNLI.
De FNLI is kritisch over de ‘beperkte definitie van gezondheid’.’ Voeding is alleen bekeken tegen de achtergrond van tien aandoeningen. Andere functies van het eten en drinken, die van belang zijn voor de mentale en sociale gezondheid, zijn niet meegenomen. Zo houdt de Raad amper rekening met leefstijl, fysieke fitheid en voldoende lichaamsbeweging.
Waar de Richtlijnen uit 2006 zich vooral richtten op voedingsstoffen, krijgen in de vernieuwde Richtlijnen met name ook voedingsmiddelen en –patronen de aandacht.
De FNLI is positief over deze brede, samenhangende benadering.
De Richtlijnen bevestigen volgens de FNLI de goede koers van de Nederlandse levensmiddelenindustrie met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hierin zijn afspraken gemaakt over een gezonder product- en maaltijdaanbod met minder zout, verzadigd vet en calorieën.
Vlees.nl
Vlees.nl stelt dat vlees buitengewoon veel goede bouwstenen bevat en daarom goed past in een gematigd en gevarieerd eet- en leefpatroon, met voldoende beweging.