Duurzaamheid is hét thema in de Nederlandse vee- en vleessector. Vlees moet duurzaam geproduceerd zijn: met oog voor het milieu, voor het grondstof- en energiegebruik en de omgeving. Dat is de rode draad in ons nieuwe thema dossier Duurzaamheid.
De nieuwe invulling is uitgebreid met twee specifieke themadossiers: Duurzaamheid Veehouderij en Duurzaamheid Vleesverwerking.
Duurzaamheid is een veelomvattend begrip. Het gaat onder meer over dierenwelzijn, diergezondheid, voedselveiligheid, milieu, natuur, energie, arbeidsomstandigheden, hergebruik van restproducten en afval, het tegengaan van waterverspilling, de toepassing van hernieuwbare energie en hergebruik van grondstoffen. Kortom: het gaat om respect en verantwoordelijkheid voor dier, mens en omgeving en om ‘zuinig zijn op onze planeet’, voorkomen dat natuurlijke bronnen uitgeput raken en het klimaat ontregeld raakt.
De vee- en vleessector werkt stelselmatig aan verdere verduurzaming. Dat gebeurt collectief, via bijvoorbeeld meerjarenafspraken met de overheid, maar ook afzonderlijk in de schakels van de vee- en vleesketen door individuele bedrijven. Naast de algemene inleiding in dit nieuwe themadossier duurzaamheid heeft Vlees.nl daarom ook een uitsplitsing gemaakt in Duurzaamheid Veehouderij en Duurzaamheid Vleesverwerking.
De oude invulling van het dossier Duurzaamheid is omgewerkt tot een nieuw themadossier Milieu. Daarin onder meer aandacht voor onderwerpen als Carbon Footprint en bijvoorbeeld ook Energie & Water, en andere thema’s waarbij de zorg voor het milieu een element is.
Met de nieuwe invulling heeft Vlees.nl aan algemene achtergrondinformatie nu een overzichtelijk drieluik Duurzaamheid, Dierenwelzijn en Milieu.