Zes samenwerkende organisaties hebben het platform Nederland Vleesland geïntroduceerd. Onder het motto ‘waar smaken verschillen’ geven de initiatiefnemers een impuls aan de maatschappelijke dialoog over vlees. Dit gebeurde op een speciale bijeenkomst in Nieuwegein met pers en stakeholders, waar de website www.nederlandvleesland.nl is gelanceerd en het initiatief is toegelicht.
Maatschappelijke dialoog
Met Nederland Vleesland slaan de organisaties uit de Nederlandse vleesketen de handen ineen om samen proactief met feiten en het eerlijke verhaal naar buiten te treden. COV-voorzitter Hoedemaker stelde dat het zaak is om hiermee flink aan de slag te gaan, om eventuele consumentenzorgen en misvattingen weg te nemen, kennis te delen en te vergroten en het gesprek aan te gaan. En daarmee ook de beeldvorming bij te stellen en tegenwicht te bieden aan de vele vormen van framing, waar vlees al jaren mee te maken heeft.
Laurens Hoedemaker (COV) lanceert nederlandvleesland.nl
Na een countdown moment onthulden voorzitters van de deelnemende ketenpartners het nieuwe platform. Bij de start van Nederland Vleesland zijn dat COV-VNV, POV, SVV, SBK, Vee&Logistiek Nederland en de KNS.
Video: Kijk de lancering van nederlandvleesland.nl hier terug!
Opinies over vlees
Op de bijeenkomst presenteerde POV-voorzitter Linda Verriet uitkomsten van recent representatief onderzoek naar de beleving van onder de Nederlandse bevolking van de varkenssector, van vlees en vervangers en van de vleesconsumptie in Nederland. Zo kwam de Carbon Footprint van varkensvlees versus vegetarische alternatievenen, en ook vergeleken met het vliegen aan bod.
Linda Verriet (POV) presenteert onderzoeksresultaten
Frames of feiten
Het onderzoek laat zien dat de Nederlandse bevolking wat anders wil dan we vaak zien, horen en lezen op TV, de radio en in de kranten. Beeld en werkelijkheid komen veelal niet overeen. Zo denkt Nederland dat 72% van de Nederlanders vlees eet; in werkelijkheid is dat 94%. Dat maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat de vleessector de maatschappelijke dialoog aangaat, op basis van goede informatievoorziening en het eerlijke verhaal.
Download: Onderzoek ‘frames of feiten’
Meer informatie: www.nederlandvleesland.nl