De Nederlandse vleesconsumptie stabiliseert, ondanks de massale aandacht in de media en op internet voor veganisme, vegetarisme, flexitarisme en vleesminderen. Per saldo is er in 2017 geen sprake geweest van een afname van de vleesconsumptie. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van Wakker Dier blijkt het vleesverbruik in Nederland op exact hetzelfde niveau te liggen als in 2016 en daarmee dus ook iets hoger dan in het dipjaar 2015.
Per hoofd van de bevolking wordt jaarlijks gemiddeld bijna 76,6 kilogram (aan karkasgewicht) verbruikt. Feitelijk wordt daarvan de helft (38 kilo) als vlees(product) geconsumeerd. Zo bedient de Nederlandse vleessector dagelijks zo’n 100 miljoen mensen in binnen- en buitenland van vlees -of vleesproducten. De andere helft van het varkens-, runder – of kalverkarkas wordt duurzaam (circulair) verwerkt in zo’n 180 co-producten, zoals snoep, cosmetica, lijm, borstels, papier, medicijnen, leer, porselein, diervoer dan wel benut als brandstof.
De WUR heeft overigens geen informatie over voorraden meegenomen en de onderzoekers hebben de groeimarkt van de (talloze) samengestelde producten met vlees (pizza’s, lasagne, andere kant-en-klaarmaaltijden, soep met balletjes e.a.) nog buiten beschouwing gelaten. Dat geldt ook voor de eetbare bijproducten zoals de lever en de vetten, zodat de cijfers nog naar boven bijgesteld zouden kunnen worden.
Opdrachtgever Wakker Dier zegt verrast te zijn door de uitkomsten van het WUR onderzoek. Volgens de dierenwelzijnsvereniging zeggen mensen vaak dat ze minder vlees willen eten. En steeds meer mensen noemen zich flexitariër. Ook stijgt de verkoop van vleesvervangers. Toch lijkt dit alles volgens Wakker Dier maar weinig invloed te hebben op het totale vleesverbruik van de Nederlandse consument.
De WUR stelt geen verklaring te hebben voor de tegenstrijdigheid tussen de trend in wat mensen zeggen en wat mensen doen.
Zie hier het WUR rapport
Bron: NOS