In 2013 gooiden Nederlanders naar schatting 47 kilogram voedsel weg dat nog prima te eten was. Dat is ietsje minder dan in 2010, toen we per persoon nog 48 kilo weggooiden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu.
Vooral zuivel, brood en groente belandden in de afval- of gft-bak. Ook werd er veel rijst en pasta weggegooid, omdat daarvan vaak te veel wordt gekookt.
De meeste winst is volgens het Voedingscentrum te behalen als mensen beter gaan nadenken. ‘Verspilling vindt plaats omdat mensen te veel kopen, het eten niet goed bewaren, maar ook doordat veel mensen niet weten hoe ze restjes nog kunnen gebruiken. Het gaat om voedsel dat nog goed genoeg is om te eten, zoals gekookte rijst, pasta of aardappelen, melk die net over de datum is maar nog wel drinkbaar, of brood van gisteren.’
Het onderzoek werd gedaan door afvalmonsters te nemen in diverse wijken in elf Nederlandse gemeenten. Per wijk is het afval van 10 huishoudens bekeken. Ook is een schatting gemaakt van het eten dat niet in de afvalbak verdwijnt, maar op een andere manier wordt weggegooid, zoals brood voor de eendjes, zuivel via de gootsteen en fruit op de composthoop.