Uit onderzoek van Wageningen Economic Research blijkt dat de vleesconsumptie in Nederland met 0,5 kg per persoon is gestegen in 2019. De 2019-cijfers betekenen dat er na vorig jaar opnieuw een oplopende trend is. De groei komt van de toename in de hoeveelheid kip- en varkensvlees. De andere soorten vlees zoals rund, kalf en schaap blijven op een het zelfde niveau.
Geconsumeerde kilo’s
De consumptie is 78 kg op basis van karkasgewicht. Karkasgewicht betekent het vlees inclusief bot, vet en huid. De werkelijke consumptie in vlees en vleeswaren is de helft daarvan, dus 39 kg per persoon. Er is ook dit jaar weer discussie waar deze stijging vandaan komt, zeker in het licht van de toenemende flexitarisme. Een van de verklaringen is dat door het toenemende toerisme de vleesconsumptie in de horeca toeneemt. Bij een geschatte correctie van 0,5 kg per Nederlander, blijft de consumptie per Nederlander nog steeds stabiel. Zowel thuis als buitenshuis blijft vlees dus een hooggewaardeerd onderdeel van de maaltijd. Dit blijkt ook uit uit onderzoek van Multiscope eerder dit jaar waaruit bleek dat 94% van de Nederlanders regelmatig vlees eet.
Bronnen:
Onderzoek Multiscope
Rapport Wageningen Economic Research