De Nederlandse consument is afgelopen jaren niet gaan minderen met vlees. Dat meldt het vakblad Meat & CO. Waar in de periode 2010-2015 (economische dip, red. ) sprake was van een lichte daling van de vleesconsumptie, is er nu al een aantal jaren op rij sprake van stabilisering. Dat blijken uit onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR) naar de invloed van vlees eten op gezondheid, duurzaamheid en klimaat.
Gemiddeld wordt in Nederland 76,6 kilogram vlees per persoon per jaar verbruikt aan bruto karkasgewicht, dus inclusief been, vet en zwoerd. Ongeveer de helft hiervan wordt als vlees en/of vleeswaren geconsumeerd.
Wie alle mediaberichten en foodblogs leest én gelooft zou denken, dat zo’n beetje heel Nederland inmiddels overtuigd vega is, maar dat aandeel ligt rond de 5% van de Nederlandse bevolking en neemt volgens de WUR ook niet toe.
De helft van alle Nederlanders ziet zichzelf als ‘flexitariër’ en is dus traditioneel ‘gewoon’ een ‘medium user’. Zij geven aan minimaal drie keer per week geen vlees bij de warme maaltijd te eten.
Varkensvlees is het meest populaire vlees(product) met een aandeel van (bruto) 36,5 kilogram per persoon per jaar, gevolgd door pluimvee (22,1), rundvlees (15,4), kalfsvlees (1,3), schapen- en geitenvlees (1,2) en paardenvlees (0,1). Als gezegd: de daadwerkelijk als vlees(product) geconsumeerd hoeveelheid ligt rond de helft hiervan.
WUR onderstreept dat vlees waardevolle stoffen concentraties voor het functioneren van het menselijk lichaam bevat, als energiebron en voor de opbouw van botten en spieren. Voorbeelden zijn vetten, eiwitten, vitamines B1, B6 en B12, vitamine D en ijzer en zink.
Bron: Meat & Co