Niets wijst erop, dat er een overgang is ingezet van een (huidig) voedingspatroon met overwegend dierlijke producten (zoals vlees) naar een patroon met vooral meer groenten en fruit. Dat zei professor Mathijs (Katholieke Universiteit Leuven) op een studiedag van de Belgian Association for Meat Science and Technology (BAMST). Mathijs verwacht dat de wereldwijde consumptie van vlees de komende decennia zal blijven toenemen, maar wel wat minder snel.
De hoogleraar heeft laten onderzoeken of er sprake is van een omslag in het vleesverbruik. Hij deed dat door te kijken naar de vleesconsumptie en het inkomen, op basis van FAO-data van 120 landen over de periode 1961-2007. De onderzoekers zagen slechts een zwakke indicatie voor een omslag van overwegend dierlijk naar overwegend plantaardig. Bovendien bleken nog maar weinig landen voorbij het punt te zijn waar de mensen bereid zijn te betalen voor milieukwaliteit.
Er zijn rijkere landen waar veel vlees wordt gegeten, maar er zijn er ook die een laag vleesverbruik hebben. Ook bij armere landen zijn er met een hoge vleesconsumptie en anderen met een laag verbruik. De FAO verwacht dat de consumptie van dierlijke producten in ontwikkelingslanden toeneemt. Van 29% (nu) naar 35% medio 2030 van de wereldwijde vleesconsumptie.
De groeiende vraag naar vlees zal volgens Mathijs wel afvlakken. Tussen 1961 en 2001 bedroeg die groei gemiddeld 3% per jaar. In de periode 2000-2030 zal sprake zijn van een groeivoet van 1,7%; tussen 2030 en 2050 wordt een groei verwacht van 1%.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in ons thema cijfers en feiten.