Te vet, te zout en te veel suiker. Het moet afgelopen zijn met ongezond voedsel, vindt minister Schippers (Volksgezondheid). “Het is tijd voor een actieplan om te zorgen dat ons voedsel gezonder wordt”, zegt ze tegen RTL Nieuws.
Een speciale internationale conferentie in Amsterdam moet het voedsel in Europese supermarkten gezonder helpen maken. Het is voor het eerst, dat op deze schaal organisaties, overheden en fabrikanten bijeen zijn gekomen om afspraken te maken over het (verder) beperken van zout, onverzadigd vet en toegevoegde suikers in voedingsmiddelen.
Volgens het ministerie is het hard nodig om de problemen aan te pakken: op dit moment kampt de helft van alle Europeanen met overgewicht en heeft 9% diabetes. De minister wil een ‘roadmap’ waarin staat hoe vraagstukken worden aangepakt en op welke termijn. Europese landen zouden moeten samenwerken bij het opstellen van criteria (maximumniveaus) voor zout, suiker en vet.
‘Als onze industrie de productsamenstelling van voedingsmiddelen verder weet te verbeteren, dan hebben zij wereldwijd een voordeel op de concurrentie. Je moet de kansen zien. Er zijn bedrijven, die het al volop doen, maar het moet meer en sneller gebeuren.’
De internationale conferentie in Amsterdam is georganiseerd in het kader van het Europees voorzitterschap van Nederland.
Vlees.nl
Informatie over de voedingswaarde van vlees lees je in onze productenoverzichten per vleessoort.. Algemene achtergrondinformatie lees je bijvoorbeeld in ons thema vet of in ons thema zout, maar we hebben ook een thema hart- en vaatziekten en over overgewicht..