Het aantal ziektegevallen door voedselgerelateerde zoönosen is in 2013 afgenomen. Dit melden de Europese voedselautoriteit EFSA en het ziektecontrolecentrum ECDC in hun jaarlijkse rapportage.
De top-3 van voedselvergifitiging veroorzakers campylobacter, salmonella en yersinia kennen allemaal een dalend aantal ziektegevallen.
Campylobacter in voedsel, vooral kippenvlees, heeft voor het eerst in vijf jaar minder mensen ziek gemaakt. Salmonella, veelal ook veroorzaakt door kip, maar soms ook door varkensvlees staat met bijna 83.000 ziektegevallen in de EU op een tweede plek. Dat is een daling van zo’n 8%.
In het rapport worden de gunstige ontwikkelingen toegeschreven aan de effectieve controleprogramma’s van de lidstaten.
Toenemende problemen met listeria en VTEC (E.coli) werpen een smetje op het rapport. In 2013 is het aantal voedselvergiftigingen door listeria met 8,6% toegenomen. Het voorkomen VTEC (E.coli) steeg in 2013 met 5,9%.
De Europese instanties vermoeden dat VTEC niet vaker voorkomt, maar dat er beter gecontroleerd en gerapporteerd wordt sinds de EHEC-uitbraak in Duitsland.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in ons themadossier voedselveiligheid met speciale aandacht voor Salmonella, voor listeria en voor E.coli (of escherichia coli).