Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Meer waardering nodig voor zuivel en rood vlees

22-06-2019

Het negatieve imago van rood vlees (en melk) is niet terecht en wordt niet onderbouwd door feiten. Dat zei de professor Mente op een internationaal symposium in Brussel over de rol van dierlijke voedingsmiddelen in een gezond eetpatroon. Zo schrijft VORK.

Mente is researcher bij het Population Health Research Institute, gelieerd aan de Canadese McMaster Universiteit. De Canadees is tevens hoofdonderzoeker van de PURE-studie, een wereldwijde studie waarbij gegevens over voedselconsumptie van ruim 135.000 mensen uit 18 landen worden gekoppeld aan medische gegevens over bloeddruk, cholesterolgehalte, apolipoproteinen en triglyceriden.
Uit de PURE-studie blijkt dat het advies om minder vet en vooral ook minder verzadigd vet te eten niet leidt tot een lager cholesterolgehalte, noch tot een verminderd risico op hart en vaatziekten (!). Sterker nog, als het aandeel koolhydraten – en dan vooral bewerkte koolhydraten – in de voeding toeneemt, neemt het risico op hart en vaatziekten en vroegtijdige sterfte door andere oorzaken juist toe.

Gezond menu

Het nuttigen van zuivel wordt volgens Mente geassocieerd met een lager risico op voortijdige sterfte en hart en vaatziekten, zeker bij meer dan twee porties per dag. Uit een vergelijking met een viertal andere internationale studies blijkt verder dat de hoogste gezondheidswinst is te behalen met een menu met rood vlees. Met andere woorden, aldus Mente, bij een gezond menu horen volle zuivelproducten en rood vlees en dan niet in de minimale hoeveelheden van het EAT/Lancet dieet…

Mente is niet onder de indruk van een recente Harvard studie waaruit zou blijken, dat de consumptie van rood en bewerkt vlees leidt tot een hogere (voortijdige) sterfte. Mente wijst erop dat data vanuit de VS (fors) afwijken, omdat het Amerikaanse voedingspatroon met grotere porties, vaak ook ultra-bewerkt, voedsel geen model is voor de rest van de wereld.
De tweede reden is dat de relatieve risico’s erg klein zijn (1,09 tot 1,13) met een betrouwbaarheid van 95 procent. Hij blijft dan ook bij zijn stelling dat in een gezond (Mediterraan) eetpatroon zuivelproducten en (rood) vlees niet mogen ontbreken.

Bron artikel: VORK

Terug naar overzicht

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}