Het negatieve imago van rood vlees (en melk) is niet terecht en wordt niet onderbouwd door feiten. Dat zei de professor Mente op een internationaal symposium in Brussel over de rol van dierlijke voedingsmiddelen in een gezond eetpatroon. Zo schrijft VORK.
Mente is researcher bij het Population Health Research Institute, gelieerd aan de Canadese McMaster Universiteit. De Canadees is tevens hoofdonderzoeker van de PURE-studie, een wereldwijde studie waarbij gegevens over voedselconsumptie van ruim 135.000 mensen uit 18 landen worden gekoppeld aan medische gegevens over bloeddruk, cholesterolgehalte, apolipoproteinen en triglyceriden.
Uit de PURE-studie blijkt dat het advies om minder vet en vooral ook minder verzadigd vet te eten niet leidt tot een lager cholesterolgehalte, noch tot een verminderd risico op hart en vaatziekten (!). Sterker nog, als het aandeel koolhydraten – en dan vooral bewerkte koolhydraten – in de voeding toeneemt, neemt het risico op hart en vaatziekten en vroegtijdige sterfte door andere oorzaken juist toe.
Gezond menu
Het nuttigen van zuivel wordt volgens Mente geassocieerd met een lager risico op voortijdige sterfte en hart en vaatziekten, zeker bij meer dan twee porties per dag. Uit een vergelijking met een viertal andere internationale studies blijkt verder dat de hoogste gezondheidswinst is te behalen met een menu met rood vlees. Met andere woorden, aldus Mente, bij een gezond menu horen volle zuivelproducten en rood vlees en dan niet in de minimale hoeveelheden van het EAT/Lancet dieet…
Mente is niet onder de indruk van een recente Harvard studie waaruit zou blijken, dat de consumptie van rood en bewerkt vlees leidt tot een hogere (voortijdige) sterfte. Mente wijst erop dat data vanuit de VS (fors) afwijken, omdat het Amerikaanse voedingspatroon met grotere porties, vaak ook ultra-bewerkt, voedsel geen model is voor de rest van de wereld.
De tweede reden is dat de relatieve risico’s erg klein zijn (1,09 tot 1,13) met een betrouwbaarheid van 95 procent. Hij blijft dan ook bij zijn stelling dat in een gezond (Mediterraan) eetpatroon zuivelproducten en (rood) vlees niet mogen ontbreken.
Bron artikel: VORK