Voedingsmiddelenbedrijven mogen wel wat opener en trotser zijn rond hun technologische innovaties. Meer transparantie kan veel wantrouwen wegnemen. Dat zegt professor Van Boekel, voormalig hoogleraar levensmiddelentechnologie van de Wageningen Universiteit.
De levensmiddelenproductie is volgens Van Boekel nog steeds geënt op ambachtelijke processen uit de vorige eeuw. Het irriteert de hoogleraar, dat moderne bedrijven niet pal staan voor hun technologische verbeteringen in de bedrijfsprocessen.
Als je naar reclames en de boodschappen op verpakkingen kijkt, leunt het beeld op allerhande ambachtelijkheid, soms zelfs met verwijzingen naar grootmoeders tijd. Op termijn schiet je daarmee echt in eigen voet, omdat de consument een vals beeld wordt voorgehouden tot duidelijk wordt hoe het werkelijk zit.
Volgens Van Boekel is het publiek er inmiddels rijp voor om juist te laten zien, dat je met moderne technieken heel veel hebt kunnen bereiken in het produceren en aanbieden van veilig en verantwoord geproduceerd voedsel.
Bron: Meat & Co / Chemiekrant
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie over de productie van vlees lees je in onze thema’s.