Vlees.nl

MENUMENU
  • In de keuken
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
      • Vlees invriezen & Ontdooien
      • Vleesrecepten
    • Ubel Zuiderveld
      wo 30 jan

      De hotdog, heet en haute

      Ubel Zuiderveld
  • Over vlees
      • Aan de slag
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Kleur & Geur
    • Varkensvlees
      Rundvlees
      Kalfsvlees
      Ander vlees
      • Consumptie
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Vetten & Smaak
      • Voedingswaarde
      • Wat is vlees?
  • De thema’s
    • Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Milieu & Techniek

      • Dioxines
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Darmkanker
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Hormonen
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Vetten
      • Voedselveiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Meer onderzoek nodig naar Hepatitis E

01-08-2015

Een raad van deskundigen ziet in Hepatitis E geen groot issue voor de volksgezondheid. Minister Schippers van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer da desondanks nader onderzoek nodig is naar (onder meer) varkens en varkensproducten als mogelijke bron voor Hepatitis E.

De deskundigen zien dat Hepatitis E over de decennia wisselend voorkomt, maar dat er de laatste jaren sprake is van een toename. De raad heeft mogelijke bronnen en de wijze van besmetting geïnventariseerd om verder te laten onderzoeken.

Actiepunten en prioriteiten

De raad heeft actiepunten opgesteld en prioriteiten bepaald en adviseert om:

  • Het onderzoek van humane Hepatitis E-infecties, risicofactoren en optimalisering van de herkenning van hoog-risicogroepen te intensiveren door alle laboratoria die diagnostiek bij patiënten verrichten hierbij aan te sluiten.
  • De (vrijwillige) laboratoriumsurveillance via de virologische weekstaten te optimaliseren om de situatie in Nederland te kunnen blijven volgen. Een meldingsplicht wordt niet zinvol geacht
  • Verdachte (varkens)producten die een mogelijke bron van Hepatitis E zouden kunnen zijn nader te onderzoeken, als ook mestproducten die zouden kunnen leiden tot secundaire besmetting via het milieu.
  • Hypothetische bronnen van iatrogene besmetting (via geneesmiddelen) nader te onderzoeken.
  • Het huidige onderzoek naar de genetische verwantschap tussen de genotypen bij mens en dier in EU verband voort te zetten.

Geen aanvullend gezondheidsadvies

De deskundigen zien geen aanleiding voor aanvullende adviezen bijvoorbeeld voor groepen met verminderde weerstand.

Deskundigenraad

In het deskundigenberaad zitten het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Centraal Veterinair Instituut (CVI), de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Sanquin Bloedvoorziening en medisch specialisten op het gebied van leverziekten, medische microbiologie en infectieziekten uit verschillende Nederlandse academische ziekenhuizen, laboratoria en de openbare gezondheidszorg.

Het onderzoek naar mogelijke besmettingsroutes zou eind dit jaar klaar moeten zijn.

Vlees.nl

Vlees.nl is bekend met het vraagstuk rond Hepatitis E en het mogelijke aandeel van de varkens (als drager) en heeft achtergrondinformatie in het themadossier Hepatitis E.
Overigens zal bij het verhitten van vlees van varkens elk virus het loodje leggen en is overdracht langs die route normaal gesproken uitgesloten.

Terug naar overzicht
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact

In de keuken

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Vlees invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

wo 20 feb

Kweekvlees mogelijk niet duurzamer

Sommige manieren om vlees te ‘kweken’ zijn mogelijk slechter voor het klimaat dan de huidige vleesproductie. Zo meldt het wetenschapsblad Scientas. Onderzoekers werken in

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Links
Website: Internative