Ongeveer 5 miljoen Nederlanders eten geen vlees of slechts af en toe. Dat is 7 procentpunt meer dan in 2016. Dat concludeert onderzoeksbureau Multiscope op basis van een onderzoek gehouden onder 7300 mensen.
94% van de Nederlanders eet iedere dag of af en toe vlees
Volgens de onderzoekers slaan vooral vrouwen, jongeren en alleenstaanden vaker vlees over. Twee op de drie Nederlanders eet nog steeds bijna iedere dag vlees. Dit zijn voornamelijk mannen, stellen en gezinnen. In 2016 was dat 71 procent, volgens de Smart Food Monitor.
Bron: Multiscope.nl
Gezondheid en kwaliteit
Een kwart van de ondervraagden geeft aan ten opzichte van een jaar geleden gezonder en bewuster te eten en drinken. Ze snacken minder en drinken minder alcohol. Voor het grootste deel van de ondervraagden, 75 procent, zijn gezondheid en kwaliteit de belangrijkste criteria bij het kiezen van eten en drinken. Ongeveer twee op de vijf Nederlanders kijkt naar wat goed is voor het milieu. Volgens het onderzoek houden vrouwen zich daar vaker mee bezig dan mannen. Lees hier meer over vlees en gezondheid.
Cijfers spreken elkaar tegen
Er is vaker onderzoek gedaan naar de marktontwikkeling van vlees en het gedrag van de consument. De resultaten spreken elkaar tegen. Zo bleek in 2019 uit onderzoek van de WUR dat er een stijging in de vleesconsumptie is.