De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen dire jaar meer horecabedrijven onder verscherpt toezicht gesteld. Ook zijn er meer ondernemingen ‘met spoed gesloten’. Uit inspectieresultaten van de NVWA blijkt ook het aantal retail- en ambachtelijke bedrijven onder verscherpt toezicht gesteld. Het aantal is in 3 jaar tijd gestegen van 350 naar 470. Het aantal spoedstijgingen is ook toegenomen, van 2 in 2013 naar 25 in 2015.
Tussen de 23 en 32 procent van de ondernemingen van de verscherpte aanpak stroomt jaarlijks weer terug naar het reguliere toezicht. “We inspecteren vooral daar waar we verwachten dat de risico’s voor de voedselveiligheid het grootst zijn. Die risicogerichte aanpak heeft als gevolg dat we meer ondernemers in beeld krijgen die hetzij incidenteel hetzij structureel de regels niet naleven. We kunnen concluderen dat ons risicogerichte toezicht effectief is”, aldus inspecteur-generaal Paul van de NVWA.Traject
Inspecteurs van de NVWA controleren op hygiëne, omgang met voedsel en ongediertewering. Als sprake is van één of meer ernstige tekortkomingen, wordt een boeterapport opgemaakt. Bedrijven onder regulier NVWA-toezicht die ondanks de opgelegde maatregelen onder de maat blijven presteren, komen onder een verscherpt toezicht te staan., bijvoorbeeld als de volksgezondheid (direct) in het geding is.Tekst: www.lunchroom.nlReactie Vlees.nl:
Wij houden niet van groezelig: lees onze tien spelregels over hygiënisch handelen