Laat de mensen gewoon in ruime mate (goede) vetten nuttigen. Dat adviseren de vooraanstaande wetenschappers Mozzafarian en Ludwig als basis voor de nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen.
De wetenschappers wijzen er in een opinie-artikel (JAMA) op, dat de nadruk op low-fat producten vooral heeft gezorgd, dat zoveel mensen te dik zijn geworden. Zo telt de VS inmiddels meer obesen dan mensen met overgewicht.
Door de nadruk te leggen op vetten, is er een industrie ontstaan, die kunstmatig samengestelde producten heeft ontwikkeld waarin vetten zijn vervangen door koolhydraten.
Volgens de auteurs is er echter geen wetenschappelijke reden om een grens te stellen aan het gebruik van vetten in de voeding. Het heeft geleid tot verkeerde productontwikkeling van de voedingsmiddelenindustrie en een verkeerde houding onder consumenten.
Zij hebben geleerd te vertrouwen op low-fat en krijgen zodoende vooral te veel koolhydraten binnen waardoor ze te dik worden. Zo kiezen Mozzafarian en Ludwig liever voor volle melk dan voor magere. Het is immers meer dan alleen de vetten en bevat veel gezonde bestanddelen en dat moet tot in alle Amerikaanse de schoolkantines doordringen.
Bron: Foodlog
Vlees.nl
Vlees is buitengewoon voedzaam en bevat veel hoogwaardige voedingsstoffen. Algemene achtergrondinformatie lees je in ons thema vetten.