Sommige manieren om vlees te ‘kweken’ zijn mogelijk slechter voor het klimaat dan de huidige vleesproductie. Zo meldt het wetenschapsblad Scientas. Onderzoekers werken in laboratoria aan vlees dat uit dierlijke stamcellen wordt opgekweekt. Dat vergt minder dieren en zou de uitstoot van broeikasgassen flink terugdringen. Dat het daarom dus beter zijn voor het klimaat trekken wetenschappers echter in twijfel omdat niet helder is hoeveel energie hier verder nog voor nodig is.
‘Er is interesse voor kweekvlees en vaak wordt benadrukt dit belangrijke voordelen heeft voor het klimaat,’ stelt onderzoeker John Lynch. “Wij laten zien dat het helemaal niet duidelijk is of dat wel het geval is. We weten niet hoe deze producten op grote schaal geproduceerd zouden worden en of er mogelijk behoorlijk wat energie voor nodig is. Dan blijft het gissen naar de impact en kan ook kweekvlees bijdragen aan de opwarming van de aarde.’
Onderzoeker Raymond Pierrehumbert: ‘Kweekvlees kan de methaanuitstoot van dieren weliswaar helpen terugdringen, maar als er bij de productie van kweekvlees niet-duurzame energie wordt gebruikt en daarmee de CO2-uitstoot hoog blijft of zelfs hoger komt te liggen dan bij de conventionele vleesproductie, kan kweekvlees op termijn wel eens schadelijker zijn voor het klimaat dan de huidige vleesproductie.
De onderzoekers trekken hun conclusie op een uitgebreid onderzoek waarbij ze keken naar drie verschillende methoden van veeteelt en de bijbehorende uitstoot. Vervolgens vergeleken ze deze met vier mogelijke manieren om kweekvlees te produceren en de uitstoot die daarbij komt kijken als het huidige energiesysteem onveranderd blijft. De studie moet mensen vooral aanmoedigen om kritisch te blijven kijken naar innovaties en zich te realiseren dat innovaties niet altijd automatisch beter zijn.
Bron: Scientas
Reactie Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie leest u op onze themapagina over kweekvlees.